Da li će Mirsad Duratović iz Pokreta za državu biti novi potpredsjednik NSRS?

Vijesti 18. nov 202219:49 1 komentar

Pokret za državu neće podržati kandidate opozicije za Dom naroda državnog parlamenta. Glasat će za svoju listu. Žele, kažu, biti dio parlamentarne većine. Hoće li Mirsad Duratović biti kandidat za potpredsjednika Narodne skupštine RS?

Mirsad Duratović iz Pokreta za državu kaže kako za njega lično nema dvojbi, glasaće za listu pokreta kojeg predstavlja u NSRS. Optužbe kako će na ovaj način SNSD gotovo sigurno dobiti četvrtog delegata time i mogućnost blokade Parlamentarne skupštine komentira, po čemu su zastupnici opzicije u RS drugačiji.

Duratović je potvrdio i kako će upravo on biti kandidat za potpredsjednika NSRS, dok bi za Pokret za državu moglo biti osigurano i jedno ministarsko mjesto u Vladi RS na kojem bi se mogao naći Sevlid Hurtić poslanik BH Zelenih u NSRS. Niko ih iz opozicije u RS do sada nije kontaktirao.

Kandidati SNSD-a za Klub Srba u Parlamentarnoj skupštini su Snježana Novaković Bursać, Sredoje Nović, Nikola Špirić i Radovan Kovačević.

Opozicija će predložiti Želimira Neškovića iz SDS-a i Nenad Vukovića iz PDP-a. Pokret za državu također će imati svoju listu na kojoj se nalaze dva SDP-ovca Vojin Mijatović i Aleksandar Vuković. U odnosu na broj poslanika, SNSD ima osigurana tri delegata, opozicija jednog. Opoziciji su neophodna jos tri glasa, poziciji dva. Četvrtog delegata SNSD bi mogao dobiti i iako opozicija glasa za svoju listu.

Pokret za državu ponudio je opoziciji alternativu, za koju su u opoziciji kazali da je nemoguća. Da potpišu uz ostalo, da će priznati genocid u Srebrenici, podržati NATO put, osuditi agresiju Ukrajine na Rusiju, i u tom slučaju Pokret će podržati njihovog delegata. Ili da jednostavno podrže kandidate Pokreta za državu.

Ramiz Salkić, zastupnik SDA koji također djeluje u okviru Pokreta za državu nije siguran da će jedno ministarsko mjesto osigurati bolji život u RS.

U međuvremenu završeno je i delegiranje kandidata za Vijeće naroda RS koje čini po po osam delegata Srba, Hrvata i Bošnjaka, te četiri iz reda ostalih naroda. Tri delegata Bošnjaka dolaze iz SNSD-a, Bez njih neće postojati dvotrećinska većina za pokretanje pitanja od vitalnog nacionalnog interesa interesa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare