Da li se zatvara internat u “Mjedenici”? Roditelji zabrinuti, Ministarstvo poručuje da “radi na rješavanju problema”

Vijesti 13. aug 202412:29 0 komentara
N1

Roditelji djece s poteškoćama u razvoju u Kantonu Sarajevo uznemireni su nakon što se pojavila informacija da će JU Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece "Mjedenica" biti zatvoren. N1 je kontaktirao Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo koje je obrazložilo šta će se desiti s ovim zavodom koji ima veliki broj korisnika i koji je dao nadu mnogim roditeljima djece s poteškoćama u razvoju.

Kako navode iz Ministartsva u odgovoru za N1, učenici će nastaviti pohađati nastavu, redovni odgojno-obrazovni rad, stručne tretmane, bez ograničenja u Zavodu ‘Mjedenica’, ali je problem internat.

Postojanje internatskog smještaja učenika u centrima za učenike sa teškoćama nikada nije uređeno zakonima ili podzakonskim aktima. S tim u vezi, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje ubrzano radi na kreiranju uslova za rad navedenog internata, kako bi se omogućilo učenicima da nastave boraviti u internatu od septembra nove školske godine, dok se ovo pitanje ne riješi sistemski i u najboljem interesu djece“, ističe se u saopštenju.

Dalje navode kako se pitanje internatskog smještaja djece sa teškoćama “ne može dugoročno rješavati kroz odgojno-obrazovne ustanove, jer je potrebno osigurati 24 -satni boravak djece, ali i medicinsku, ljekarsku i tehničku njegu i brigu za što ne postoji osnov u sektoru odgoja i obrazovanja, a posebno uvažavajući činjenicu da se radi o vrlo osjetljivoj kategoriji djece/učenika iz cijele Bosne i Hercegovine”.

U tom smislu, posebna zabrinutost se ogleda u dijelu sigurnosti djece smještene u internat odnosno cjelodnevni boravak. Stoga pitanje internatskog smještaja djece sa teškoćama, ako se nastoji riješiti kvalitetno i u najboljem interesu djece, treba biti delegirano, prije svega resorima zdravstvene i socijalne zaštite. Bitno je napomenuti da ni u prethodno važećim Pedagoškim standardima i normativima pitanje internatskog smještaja nije bilo jasno definisano niti propisano“, ističu u ministarstvu.

U dijelu navoda, da se zatvaraju dnevne radionice, “želimo skrenuti pažnju da su se dnevne radionice realizirale sa odraslim osobama, a pitanje brige i okupacionih terapija odraslih osoba i osoba koje nisu učenici Zavoda nije moguće propisati aktima koji uređuju oblast odgoja i obrazovanja, niti su dnevne/radno-okupacione radionice prepoznate kao oblik odgojno-obrazovnog rada“.

Te su radionice namijenjene odraslim osobama sa teškoćama, trenutno u Zavodu Mjedenica ih posjećuju, prema njihovim mogućnostima osobe od 16-62 godina starosti, a Zavod ‘Mjedenica’ ima predškolski nivo i osnovnoškolski nivo obrazovanja. Pružanje navedenih usluga za osobe sa invaliditetom je važno i značajno za njihovu socijalizaciju, stoga se ova problematika, ponavljamo, treba delegirati resorima socijalne i zdravstvene zaštite u skladu sa njihovim nadležnostima. Dakle, pružanje usluga brige i sadržaja usmjerenih na okupaciju i organizaciju slobodnog vremena odraslih osoba sa invaliditetom nije sastavni dio odgojno-obrazovnog rada“, naglašava se u saopštenju.

U cilju sveobuhvatnog uvida u odgojno-obrazovni rad djece sa teškoćama u Kantonu Sarajevo iz ministarstva smatraju važnim javnost upoznati sa sljedećim:

U Kantonu Sarajevo djeca/učenici sa teškoćama osim redovnih odgojno-obrazovnih ustanova pohađaju i pet centara u kojim se odgajaju i obrazuju djeca/učenici sa teškoćama. Ministarstvo posebnu pažnju posvećuje unapređenju inkluzije djece/učenika sa teškoćama, te su u toku prethodnih godina evidentna značajna ulaganja u stručni kadar za rad sa djecom/učenicima sa teškoćama u smislu zapošljavanja značajnog broja asistenata u grupi/odjeljenju, logopeda, edukator-rehabilitatora, psihologa, stručna usavršavanja i dr. Posebna intencija Ministarstva je da se omogući svakom djetetu pravo na odgoj i obrazovanje (što je isključiva nadležnost Ministarstva) bez diskriminacije prema bilo kojem osnovu“.

Podsjećaju i kako je u toku školske 2023/2024. godine preko 250 djece sa teškoćama pohađalo privatne i javne redovne vrtiće i preko 600 učenika sa teškoćama pohađalo je redovne osnovne i srednje škole.

Također, roditelji djece/učenika sa teškoćama donose odluku da li će njihova djeca pohađati redovne odgojno-obrazovne ustanove ili centre u kojima se putem Ministarstva osigurava podrška za djecu/učenike u vidu obezbjeđenja značajnog broja stručnog kadra, (edukator-rehabilitatora, logopeda, asistenata u grupi/odjeljenju). Ministarstvo će u narednom periodu poduzimati aktivnosti kako bi se omogućila optimizacija rada centara za učenike koji ne mogu po principu inkluzije pohađati redovne škole, te kako bi se razvila resursna uloga centara u pružanju podrške inkluzivnom obrazovanju u redovnim školama. Smatramo da škole za specijalno obrazovanje imaju potrebne stručne i materijalne resurse da budu istinska podrška inkluzivnom odgoju i obrazovanju“, dodaje se u saopštenju.

Roditelji jasni: ‘Zavod Mjedenica neće biti zatvoren’

Predsjednik Vijeća roditelja i član Školskog odbora Zavoda ‘Mjedenica’ Edo Čelebić u izjavi za N1 je rekao da je aktuelnom problemu već razgovarao s ministricom Naida Hota-Muminović, a naredne sedmice očekuje se i sastanak između predstavnika vlasti i roditelja.

Prema njegovim riječima vlasti su izrazile spremnost za rješavanjem problema, ali roditelji su izričiti u svojim zahtjevima. Jasno poručuju da “zavod Mjedenica neće biti zatvoren“.

Ovo je borba i problemi na koje ukazujemo već pet-šest godina“, podsjeća Čelebić, uz opasku da niti jedna prethodna vlada nije posvetila pažnju ovom problemu.

Roditelji su uznemireni, ali se nadaju najboljem rješenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!