Da li su bh. građani kupovali i pili vodu sa štetnim bakterijama? Odgovora nema

Vijesti 22. dec 202219:21 0 komentara

Kakvu flaširanu vodu su pili bh. građani ove godine? Odgovora nema, jer ga ne daju iz Federalnog Zavoda za javno zdravstvo. Iz te institucije naglašavaju da su prvi ukazali na štetne vode. Ali šta su po tom pitanju uradili, odnosno jesu li ispoštovane sve procedure propisane kako bi se zaštitili građani? Iz pravne struke kažu, neko je negdje zakazao.

Da li su bh. građani kupovali i pili vodu sa štetnim bakterijama? Ili su one na vrijeme bile povučene iz prodaje? Ko su proizvođači? Domaći ili strani? Odgovore tražimo, ali ne dobijamo. U međuvremenu, oni koji ranije jesu, kažu, više flaširanu vodu ne piju.

Umjesto odgovora na ova pitanja, od Federalnog zavoda samo konstatacija – da su prvi ukazali na nepravilnosti, i da je sada sve na odgovornim institucijama. No prvi nisu smjeli ukazati na takve nepravilnosti. Posebno ne na ovakav način, kažu iz nadležnih institucija. Postoje tačno određene procedure, koje u ovom slučaju očito nisu ispoštovane.

“Ni mi u Agenciji nismo dobili rezultate tog monitoringa. Jedino ovlaštena lica i službena lica mogu da provode kontrolne programe i mogu da izvještavaju medije ili javnost o rezultatima kontrolnih programa. I tu je bila jedna neusaglašenost ili jedna greška”, rekao je Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH.

Voda koja je trenutno dostupna građanima, sigurna je. Pokazali su to rezultati najnovijeg monitoringa, no provedenog tek nakon što je zavod Federalnoj inspekciji uputio zvaničan dokument. To istraživanje, urađeno na 17 uzoraka iz flaširanih voda domaćih proizvođača, nije moglo pokazati ispravnost uzoraka koje je prije nekoliko mjeseci, možda i prije više od godinu, uzimao zavod.

“Uzeto je i 23 uzorka na GP po pitanju uvozne vode, imamo gotovih 10 laboratrisjkih ispitivanja i čekamo još podatak za ovih 13. Svih 10 uzoraka uzetih po pitanu prekogranične kontrole također se radi o bakteriološki ispravnoj , odnosno nepostojanju bakterija u tim uzetim uzorcima”, rekao je Anis Ajdinović iz FUZIP-a.

Od objave rezultata monitoringa flaširanih voda federalnog ZZJZ prošlo je više od mjesec dana. No i dalje su stava da za objavu imena proizvođača nisu ovlašteni, jer, objašnjavaju, kontrola nije bila službena, tj. po zahtjevu nadležnih inspekcijskih uprava. No kako bi i bila, kada iste nisu ni bile obavještene, zbog čega je regularna inspekcija provedena tek kada sporna voda više nije ni bila dostupna zbog isteka roka? Iz Tužilaštva KS potvdili su da se vrše određene provjere. Struka kaže, neko je negdje ili u nečemu zakazao.

“Postoje vrlo uska, taksativno nabrojana ograničenja, kada može država da ograniči pristup građanima informacijama. Međutim, to ovdje nije slučaj, posebno što Zavod za zdravstvenu zaštitu, kao i druge institucije su itekako obavezne da štite građane i dužni su da obavijeste ako se pojavi nešto što ugrožava njihovo zdravlje, da ih upozori”, rekao je advokat Nedim Ademović dok njegov kolega Sead Miljković kaže: “7 od 70 uzoraka je potpuno mikrobiološki bilo neispravno. Nije to samo pitanje mikrobiološki, prema tom izvještaju zavoda 22 uzorka nisu navodno bila na listi odobrenih voda, 11 uzoraka nije imalo sastav u skladu sa Deklaracijom, jednostavno moramo dobiti tu informaciju”.

Jesu li građani u sebe unosili štetne bakterija pijući vodu koja im je bila ponuđena na policama prodajnih mjesta u Federaciji još niko ne zna. Najnoviji monitoring pokazao je jedino da flaširana voda dva domaća proizvođača nisu imala rješenje o priznavanju, potrebno za plasiranje na tržište nakon čega su privremeno povučeni iz prodaje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!