Da li treba da dođe do spuštanja dobne granice krivične odgovornosti sa 14 na 12 godina…

Vijesti 26. apr 202420:19 0 komentara

Krivična odgovornost djece. Pitanje je koje je aktuelno još od kobnih dešavanja u beogradskoj školi Vladislav Ribnikar. No, do odgovora se još uvijek ne dolazi. Dok se jedna od mjera predlaže spuštanje dobne granice krivične odgovornosti sa 14 na 12 godina, pravnici su mišljenja da rješenje ili pomoć ipak treba tražiti na drugoj adresi.

Hapšenje. Mjera je koja je propisana za počinioce krivičnih djela. No, ne i ukoliko je osoba mlađa od 14 godina. Pa čak i ako je izvršila ubistvo. Krivično, za svoje dijete, roditelji ne mogu odgovarati. Takav je zakon u RS. Da li se treba mijenjati? O tome su danas pravnici iz RS, ali i Srbije.

Miloš Bukejlović, ministar pravde RS:

“Ne bi se postigao efekat pomjeranjam starosne granice za odgovornost za učinjena krivična djela . To će biti jedna od tema danas, pa će relevantni eksperti razmatrati tu mogućnost”. 

Nakon kobnih dešavanja u Ribnikaru, spuštanje dobne granice krivične odgovornosti na 12 godina, mjera je koju je odmah predložio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Radi se na izmjenama zakona. Na čemu tačno i dokle se stiglo, još uvijek nije poznato.

Livija Pavićević, državni sekretar Ministarstva pravde Srbije

“Ne mogu vam konketno reći jer dug je put nacrta zakona do potpisivanja ukaza i objavljivanja u službenom glasniku. On može da pretrpi mnoge izmene i sada kada bismo rekli da je neko rešenje konačno, to ne bi bila prava informacija”. 

Inicijative, prijedlozi, razmatranja, postoje. No, sve je još uvijek samo na tome. Da li bi eventualne predložene mjere dale uopšte efekta, struka sumnja.

Stanko Bejatović, predsjednik Udruženja za krivično pravnu teoriju i praksu:

“Šta bi učinili, skoro da ne bi ništa učinili, mislim da se daleko veća pažnja mora posvetiti prevenciji i svemu onome što je vezano za prevenciju, nego krivično pravnim mjerama. Mislim da do pomeranja dobne granice neće doći jer se rješenja moraju tražiti na drugoj adresi”. 

Ko je odgovoran za sve češće nasilno ponašanje djece, i kako se tome suprostaviti, odgovaraju na drugoj adresi:

Jelena Milić, psiholog:

“To sve kreće od roditelja, mi smo ti koji tu djecu učimo, vaspitavamo, pravimo odgoj, odnos između roditelja i djeteta, danas su ti odnosi pogrešni, djeca i roditelji su drugari ili su čak u nekakvom riivalstvu, što je još gore, nema poštovanja ni prema roditeljima ni prema prosvjeti, djeca nemaju autoriteta. Roditelji ne vode računa o svojoj djeci a koliko god prosvjetni radnici ukazivali na problem vašeg djeteta vi kao roditelj to ne prihvatate”. 

Ne prihvataju ni Ujedinjene nacije da se spušta dobna granica krivične odgovornosti. Ona je u većini evropskih zemalja ista. No, struka apeluje na bar uvođenje stručnih timova koji će se baviti isključivo “problematičnom” djecom. Jer slučaj koji se desio u Srbiji, sudska praksa ne pamti.

Mjere za počinioce krivičnih djela mlađih od 14 godina postoje, ali one su isključivo resocijalizacijskog karaktera. U RS trenutno nema maloljetnih lica koja su na izdržavanju kazne zatvora. Postoji nekoliko njih koji su u pritvoru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!