Da li Vlada FBiH “legalizuje novčani iznos koji je radnicima davan u koverti”?

Vijesti 13. jan 202321:35 1 komentar
N1 / Ilustracija

Nakon što je Vlada FBiH odlučila da smanji stope doprinosa na plate, te da dohodak do 1000 maraka bude oslobođen poreza, kalkuliše se o efektima ovih izmjena u praksi. Ko je, zaista, na dobitku? No, ono što je sigurno je da će eventualni benefiti biti vidljivi naredne godine, kada će, ako prođu novu parlamentarnu većinu, i ugledati svjetlo dana.

Usvojeni amandmanima Vlade FBiH predviđeno je smanjivanje stope doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje sa 17,50% na 16,50%, odnosno zbirne stope doprinosa sa 32,50% na 31,50%, pojašnjavaju iz federalnog ministarstva finansija.

“Izmjene će se odnositi na sve plate i sve radnike, nakon usvajanja Zakona u Parlamentu Federacije BiH. Smanjenje stopa doprinosa je jedan od fiskalnih prioriteta Vlade i ima benefite i za poslodavce i za radnike”, saopštili su.

Za poslodavce, posebno, skeptici su pojedini.

Iz Saveza samostalnih sindikata BiH imaju svoje zamjerke na odluke Vlade FBiH. Navode da nije riječ ni o čemu drugom, no legalizaciji novčanog iznosa koji su poslodavci ranije isplaćivali radnicima u koverti.

“To će se sada predstaviti kao trošak poslodavcu za razliku od činjenice da su do sada imali situaciju da su tih 400 KM, ili već koji iznos, koji su plaćali u kovertama radnicima, da su na to morali platiti porez od 10%”, naveo je Adis Kečo iz spomenutog saveza.

Odlazeća vlast usvojila je i prijedlog kojim dohodak do 1.000 KM neće biti oporezovan. Ipak, bez onog “ali” ne može jer će se predloženim izmjenama oporezivati, trenutno, neoporezive stavke, poput toplog obroka, prevoza, regresa… Bez obzira na to, potencijalne uštede su i dalje veće nego taj teret, stava su predstavnici Vlade.

“Ovo se odnosi na sve plate i treba da omogući rasterećenje troškova rada i da omogući rast neto plata svih zaposlenih u FBiH. Pored toga, jučerašnjim izmjenama je podignut lični odbitak poreza na dohodak, tako da ubuduće, svi dohodci, do 1000 KM, ne bi uopšte bili oporezivani porezom na dohodak. On je trenutno 10% , stopa bi se ubuduće, povećala na 13%, ali na prvih 1000 KM ne biste platili niti jedne marke poreza na dohodak”, naveo je vanjski savjetnik u uredu premijera FBiH Adnan Muminović-

Pojedini ekonomisti stava su da sve ovo, ipak, ide na ruku i poslodavcima i radnicima, ali samo kratkoročno. Dugoročno bi trpio sistem finansiranja budžetskih institucija.

Više odgovora u priči Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare