Damir Nikšić traži da se pustošenje šuma počne tretirati kao teroristički čin

Vijesti 02. okt 202315:03 2 komentara
N1 / F.Z.

Damir Nikšić, zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, traži da Vlada FBiH proglasi pustošenje šuma terorističkim činom, a sve grupe i organizacije koje učestvuju u pustošenju šuma terorističkim grupama i organizacijama.

Zakonsko utemeljenje za svoj zahtjev Nikšić vidi u Krivičnom zakonu u kojem se, između ostalog, kao teroristički čin navodi i izazivanje poplava s ciljem ugrožavanja ljudskih života.

“Svjesni činjenice da pustošenje šuma uzrokuje poplave i pokretanje klizišta, što direktno dovodi u opasnost državnu i privatnu imovinu, kao i živote građana Federacije BiH, potrebno je na taj problem početi gledati kao na namjerno izazivanje poplava. Ono se mora početi tretirati kao čin terorizma, dok se grupe i organizacije povezane sa ovim nezakonitim radnjama moraju početi smatrati terorističkim organizacijama protiv kojih je država dužna adekvatno djelovati. Tim više što živimo u vremenu klimatskih promjena, tzv. ‘superćelijskih oluja’, obilnih padavina i poplava, država mora jednako promptno djelovati i intervenisati u svrhu zaštite ne samo državne imovine, infrastrukture, mostova, komunikacija, već i društva, tj. imovine i života građana jer se radi o konkretnoj fizičkoj opasnosti koja im prijeti, a koja je uzrokovana pustošenjem šuma čime se izazivaju poplave i klizišta” ,stoji u obrazloženju Damira Nikšića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad