Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježen u Danskoj: Bogat kulturni program

Svijet 26. nov 202320:04 0 komentara
Ustupljena fotografija/N1

Bosanskohercegovačko udruženje Kopenhagen (BUK), organizovalo je proslavu Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Kopenhagenu.

Udruženje Bosanaca i Hercegovaca u glavnom gradu Danske, postoji od 2016. godine i poznato je po mnogobrojnim aktivnostima i akcijama, kroz koje održavaju zajedništvo bh. dijaspore u ovoj skandinavskoj zemlji.

Ustupljena fotografija/N1
Ustupljena fotografija/N1
Ustupljena fotografija/N1

Obilježavanju Dana državnosti BiH su prisustvovali mnogobrojni gosti. Između ostalih, ambasadorica BiH u Danskoj Anesa Kundurović Miljak, te nadgradonačelnica Kopenhagena Sophie Hæstorp Andersen i Birte Weiss nekadašnja ministrica u Vladi Danske, koja je i počasna članica BUK-a.

“Weiss je bila ministrica unutrašnjih poslova u Vladi Danske 1994. godine. Onda je bila najglasnija tada među političarima, da izbjeglicama iz BiH reguliše status i daju azili. Pored nje moramo istaći i aktuelnog ministra u Vladi Danske, Mortena Bødskova, koji je veliki prijatelj udruženja i bh. Dijaspore u Danskoj. Prošle godine prisustvovao je obilježavanj Dana državnosti BiH, ali ov nije bio u mogućnosti fizički biti sa nama, ali se uključio video pozivom. Prezentujemo našu domovinu na najbolji način u svijetu!”, kaže Amir Mešković, član Upravnog odbora BUK-a.

Bogat kulturni program tokom manifestacije u Kopenhagenu, upotpunili su hor “Iskre”, foklorna grupa “Dukat” i muzička grupa “Trio Sapia”.

“Velika hvala svim članovima Upravnog odbora i volonterima BUK-a, čiji trud i predanost osiguravaju da svaki naš događaj ostane nezaboravan. Vaša prisutnost, podrška i zajedništvo čine ovaj dan još značajnijim. Zahvaljujući vama, Dan državnosti Bosne i Hercegovine proslavljen je s dostojanstvom i ponosom koji priliči našoj domovini”; zaključio je predsjednik BUK-a, Adis Babović, saopćeno je iz ovog udruženja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!