Dan uživo: Izbornim zakonom ću te, Izbornim zakonom ćeš me

Vijesti 29. mar 202412:51 0 komentara
N1

U sitne sate Narodna skupština Republike Srpske okončala je rad usvajanjem Izbornog zakona Republike Srpske. I tako smo ušli u ono što smo slutili da nas čeka - nova kriza u državnoj vlasti, odmah nakon kratkog daška evropskog optimizma. Ko se još sjeća pregovaračkog statusa koji je zemlja dobila?

Šta nam slijedi u novoj krizi? Koliko daleko je Milorad Dodik spreman da ide, dok istovremeno poručuje da nema namjeru da odustane? Da li je riječ o još jednom blefu? To su samo neka od pitanja za bivšeg predsjednika SDS-a Mirka Šarovića sa kojim razgovaramo i o životu pod američkim sankcijama.

Sjednica je rezultirala ultimatumima! Međunarodnoj zajednici da poništi nametnute izmjene Izbornog zakona, Trojci da i Schmidta i strane amabsadore proglase neptijateljima. U protivnom, Dodik kaže okrenuće se SDA. Hoće li krizu u državnoj koalciji SDA iskoristiti za razbijanje vlasti, pitanje je za Šerifa Špagu, predsjednika Kluba poslanika ove stranke u Predstavničkom domu parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Nametanjem Izbornog zakona, nezadovoljan je Dodik, nezadovoljan je i HDZ. Šta će biti sa evropskim putem zemlje razapete između izostanka dogovora u vlasti, Schmidtovih nametanja i Dodikovih prijetnji? Kako će se u aktuelnoj krizi pozicionirati HDZ, pitamo potpredsjednicu te stranke i državnu parlamentarku Darijanu Filipović.

“Malograđanska svadba” prestava je premijerno prikazana u Kamernom teatru 55, u režiji Paola Mađelija. Simpatije publike, ali i kritičara pobrala je i prije prikazivanja. O premijeri, ali i repertoaru Kamernog teatra razgovaramo sa direktorom Senadom Alihodžićem.

Ovo je samo dio sadržaja koji vas očekuje od 16 sati. Pratimo i druge aktuelnosti u zemlji, regionu i svijetu, a donosimo i pregled najvažnijih sportskih aktuelnosti.

Vaš domaćin danas je Mladen Vujinović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!