Danas presuda Stanišiću i Simatoviću u posljednjem procesu pred haškim sudom

Vijesti 30. jun 202107:17 > 10:02 0 komentara
Stanišić i Simatović (REUTERS/Michael Kooren)

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću posljednji je proces pred haškim sudom u kojem se utvrđuje da li su zvaničnici Srbije bili odgovorni za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH. Poslije prvog suđenja, Haški tribunal je Stanišića i Simatovića, u maju 2013., oslobodio krivice.Tužioci su uložili žalbu, a apelaciono veće Tribunala je u decembru 2015. poništilo prvostepenu presudu i naložilo novo suđenje. Danas će u Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove biti izrečena prvostepena presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

U najužem opisu optužnice protiv Stanišića i Simatovića tužilaštvo dokazuje krivicu za progon, ubistva, deportaciju i prisilno premještanje Hrvata i Muslimana. Krivična djela okvalifikovana su kao zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Kompletna optužnica

“Prvo SAO Krajina koja je obuhvaćala zapadni dio Hrvatske. Sprovođenja UZP-a tamo je počelo u julu ‘91. godine. Zatim SAO Slavonija i zapadni Srijem koje pokriva ovo područje istočne Hrvatske, srpske snage počele su sprovoditi UZP tamo, u roku nekoliko dana nakon što je počeo u Krajini. U Bosni su Srbi proglasili autonomnu regiju krajina, gdje se nalazi lokacija zločina u osnovi S. Most. Prvi napadi tamo odigrali su se u aprilu ‘92. Sjeverna Bosna gdje se nalazi lokacija zločina Bosanski Šamac i Doboj. Napadi i protjerivanja počeli su ovdje u aprilu i maju ‘92. Zatim sao Semberija gdje se nalazi lokacija zločina Bijeljina. Srpske snage preuzele su i etnički očistile Bijeljinu u aprilu ‘92. Na samom početku njihove kampanje u BiH. Još jedna lokacija u Bosni, nalazi se u općini Zvornik koja na početku nije bila obuhvaćena nijednom od srpskih autonomnih oblasti, međutim ta opština ušla je u sastav Republike Srpske. Zvornik je napadnut i etnički očišćen u aprilu ‘92. godine. I konačno časni sude čut ćete dokaze o strijeljanju šestorice muslimana muškaraca i dječaka u julu ‘95. nakon pada Srebrenice u mjestu Trnovo, pokraj Sarajeva“, rekao je tužilac Daglas Stringer.

No kompletna optužnica optužene nije interesovala, pa nije bilo potrebe da je tužioci na početku novog, ponovljenog suđenja čitaju.

“Sada bih htio da pitam optužene da li žele da im se pročita optužnica ili se potpuno odriču tog prava. Odbrana gospodina Stanišića moj klijent se odriče tog prava. I moj branjenik se odriče prava da mu se pročita optužnica”, naveo je Burton Hall, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Stanišić je, tvrdi odbrana osudio strijeljanje hiljada zarobljenih muslimana u Srebrenici, u julu 1995, pitajući se ko je i zašto naredio takvu „ludost“. Tužilaštvo ga pak smatra odgovornim za jedan od najtežih zločina, streljanje šest mladih Muslimana iz Srebrenice u rukama Škorpiona, u julu 1995. kod Trnova. Autentični snimak prikazan je kao dokaz na više suđenja pred Haškim tribunalom. Govoreći o zločinima u Hrvatskoj, tužioci su posebno insitirali na Vukovaru

“Grad Vukovar pao je u ruke srpskih snaga poslije dugotrajnog vojnog napada i opsade. Grad je bio u ruševinama koje su se pušile, vonj smrti osjecao se u vazduhu, a leševi su bili razbacani po ulicama i skupljeni u improvizovanim mrtvačnicama. U narednim danima u Vukovaru je zavladao haos, smrti i pljačkanja. Četnici naoružani mačetama i lokalni pripadnici TO slobodno su lutali unaokolo, ubijali i pljačkali lokalno hrvatsko stanovništvo koje je bilo kao u magnovenju, iznjureno poslije višemjesečne opsade”, naveo je tužilac Daglas Stringer.

Politička i vojna sfera

Uvodna riječ odbrane počela je 18. juna 2019. godine, završna u aprilu. Po odbrani, nema dokaza da je Stanišić planirao ratna dejstva, ni etničko čišćenje. Retorika, strategija i fluiodno mijenjanje teza. Tvrdnja tužilaštva da je Stanišić je zapovijedao hiljadama ljudi u političkoj i vojnoj sferi za odbranu je apsurdna.

“Ta je tvrdnja apsurna, a o toj apsurdnosti najbolje govori krhkost samih dokaza. Bez obzira na to oni su odlučili da su ga ne gone krivično za odgovornost nadređenog, i upravo ta proturiječnost u samoj srži teza optužbe je jasno priznanje da optužba ne može pokazati da je Stanišić imao efektivnu kontrolu nad bilo kome, čak ni nad gospodinom Simatovićem. Drugim riječima, optužba ne vjeruje vlastitim tezama, to je tek retorika, to je njihova strategija koja je gospodina Stanšića do sada skupo koštala. Uzmite naprimjer Arkana, ne postoji ni jedan jedini dokaz da je gospodin Stanišić ikada sreo ili razgovarao s Arkanom tokom rata”, kazao je Wayne Jordash, advokat odbrane Simatovića.

Tokom ponovljenog suđenja tužilaštvo je insistiralo na krivičnoj odgovornosti na osnovu rukovododećih funkcija Stanišića i Simatovića, a s ciljem uspostavljanja nacionalno homogenog teritorija kojim će domonirati Srbi na velikom dijelu teritorija Hrvatske i BiH od ‘91. do ‘95. godine

“Taj cilj trebalo je postici nasilnim uklanjanjem nesrba i to najviše muslimana i Hrvata sa tih teritorija na koje su Srbi polagali pravo i to putem jedne opsežne kampanja ubistava, progona deportacije i nasilnog premještanja. Ovi optuženi počinili su te zločine putem svoji upravljanja i podrške srpskim snagama kojim su se koristili da ih počine. Te su zločine namjeravali. Nastavili su podržavati te srpske snage čak kad su i oni i cijeli svijet vidjeli obrazac nasilja raseljavanja kojima se na udaru naslo na hiljade i hiljade civila diljem Hrvatske i BiH od ‘91. do ‘95. godine“, rekao je tužilac Daglas Stringer.

Stanišić i Simatović moraju biti oslobođeni, poručili su u završenoj riječi u aprilu ove godine advokati. Dvojica optuženih nisu prisustvovala raspravi jer se nalaze na privremenoj privremenoj slobodi u Srbiji.

“Ne možemo ovdje u ovom predmetu povjerovati svakom ko nešto kaže. Tužilaštvo mora da ima minimum kritike prema onome što neko kaže. Tužilaštvo mora da logično razmisli da li to ima ikakvog smisla, pa zatim da potraži uporište u nekom drugom dokazu za takvu tvrdnju, pa ne može. Ne može da ovako jednu besmislenu tvrdnju da izađe i da nam pljusne u lice na samom kraju suđenja”, naveo je Mihajlo Bakrač, advokat odbrane Simatovića.

Šteta optuženima

“Snadbijevanje oružjem je bio nužni i neophodni dio podrške koju je SRJ pružila Srbima iz Bosne, pa šta je trebalo da urade, šta su drugo mogli da urade? Ali ono što vam cijenjeni kolega neće reći kada Karadžić nabraja strateške ciljeve, neće reći da se niko iz SRJ nikada nije usaglasio sa tim strateškim ciljevima. U brojnoj dokumentaciji, u hiljadama, u kojima se izjašnjavaju, na razne teme, Stanišić i Milošević, nikada neće vidjeti da kaže mi se slažemo sa vašim strateškim ciljevima, hajte da uklonimo Drinu kao granicu, hajte da stvorimo koridor na sjeveru, jer želimo da se ujedinimo teritorijalno, ono što tužilaštvo jedino može , jeste da selektivno predočava različite elemente, vadeći iz konteksta, međutim na taj način ne ispunjavaju svoj teret dokazivanja, već nanose štetu optuženima i dovode do pravne greške”, kazao je Wayne Jordash, advokat odbrane Simatovića.

Tužioci su u završnoj riječi zatražili da sud Stanišića i Simatovića proglasi krivim i osudi na doživotni zatvor.

“U svakom trenutku napo ovih optuženih da izbjegnu odgovornost za svoje ponašanje i da okvire druge učesnike u UZP-u, svoje potčinjene ili čak jedan drugog, neizbježan zaključak je da su ovi optuženi krivi za djela za koje se terete“, kazao je Daglas Stringer, tužilac.

Veza između Beograda i Miloševićevog režima sa akterima, njegovim saradnicima u Slavoniji, oko Knina, i u BiH suština je ovog procesa. Nakon što danas bude izrečena presuda, bit će stavljena tačka na najduži proces u haškom tribunalu, sa trajanjem od 18 godina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!