Denisova najbolja prijateljica: Ko zna gdje bi mu bio kraj

Vijesti 06. feb 202312:13 0 komentara
Ana Mrnjavac (F.Z./N1)

Polaganjem cvijeća ispred fotografije Denisa Mrnjavca na tramvajskom stajalištu ispred američke ambasade u Sarajevu danas je obilježena 15. godišnjica tragičnog ubistva ovog sarajevskog srednjoškolca. Porodica, učenici Katoličkog školskog centra Sarajevo, brojni građani stajali su danas tu sa ružom ili svijećom u rukama.

Denisa su 5. februara 2008. godine, pri povratku iz škole, u tramvaju napala trojica maloljetnika – Nermin Sikirić, Ademir Lelović i Berin Talić, nanijevši mu teške tjelesne povrede od kojih je dan poslije preminuo.

Porodica: “On je nama bio sve”

Petnaest godina kasnije – Denis nije zaboravljen. Ne živi u sjećanjima samo svoje porodice, nego i brojnih građana koji su mu danas odali počast paljenjem svijeće i polaganjem cvijeća. Ipak, iz porodice ističu: Žao nam je što ga svijet nije stigao upoznati.

“On je nama sve bio. Bio je jedno dobro dijete. Bio je divno, krasno, napredno dijete koje je imalo viziju. Nije dočekao da ga šira zajednica i svijet upozna, a mogao je postići mnogo toga kroz život”, govori nam članica njegove porodice koja je među prvima pristigla da položi cvijeće.

Ana Mrnjavac (F.Z./N1)
Ana Mrnjavac (F.Z./N1)
Ana Mrnjavac (F.Z./N1)
Ana Mrnjavac (F.Z./N1)
Sjećanje na Denisa Mrnjavca (F.Z./N1)
Ana Mrnjavac (F.Z./N1)
Sjećanje na Denisa Mrnjavca (F.Z./N1)
Sjećanje na Denisa Mrnjavca (F.Z./N1)
Sjećanje na Denisa Mrnjavca (F.Z./N1)
Sjećanje na Denisa Mrnjavca (F.Z./N1)
Sjećanje na Denisa Mrnjavca (F.Z./N1)
Sjećanje na Denisa Mrnjavca (F.Z./N1)

Denisova najbolja prijateljica: Imali smo velike planove za život

Okupljenima se obratila i Denisova najbolja drugarica iz razreda Ivana Bilić. Tek gledajući nju, možemo zamisliti gdje bi Denis danas mogao biti.

“Završila sam nekoliko fakulteta, jer su mi se pružile mogućnosti. Znajući koliko je Denis svestran bio, kakvu je energiju imao – ko zna gdje bi mu bio kraj”, zamišlja ona, dok dodaje da su imali velike planove za život.

Ana Mrnjavac: Mislila sam da je Denis dovoljna žrtva za svu nedužnu djecu, svaki slučaj me ponovo rani

Denisova majka Ana Mrnjavac se zahvalila svima onima koji čuvaju uspomenu na njeno dijete.

“Ništa se u ovom gradu nije promijenilo. Prisutna su ubistva nedužne djece, vršnjačko nasilje. Svaki me taj slučaj ponovo rani, smatrala sam da je Denis dovoljna žrtva za svu nedužnu djecu”, priča ona.

Ipak, ima određenih pomaka koji ulivaju nadu, dodaje ona, dok napominje da je ustanovljena nagrada ‘Denis Mrnjavac’, koju će, u formi skulpture na godišnjem nivou dobijati po jedno dijete iz FBiH, i jedno dijete iz RS i iz Brčko Distrikta, a za cilj će imati širenje pozitivnih međuljudskih odnosa, nenasilja i jednakosti.

“Meni je to velika stvar – veća nego bilo kakva novčana stvar. Ovo je simbolično, ali poruka je jaka i sama nagrada može doprinijeti da djeca počnu razmišljati u drugom smjeru”, navodi Mrnjavac.

Prokomentarisala je i navode o mogućem podizanju spomen-obilježja za Denisa u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

“Vjerujem da će gradonačelnica Karić to ispuniti. Mogu biti zahvalna ovom gradu ako to realiziraju”, dodala je.

Sve ovo jeste, dodaje ona, određena vrsta utjehe i da, kao mali pomaci, ovakve stvari daju nadu da idemo ka boljem.

Podsjetimo, Sikirić je za ubistvo osuđen na 10 godina zatvora, dok su Ademir Lelović i Berin Talić za pomaganje osuđeni na 15, odnosno 10 godina zatvora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!