Der Standard: U BiH se i protivnici Zapada hvale uspjehom pregovora sa EU

Vijesti 14. mar 202415:48 0 komentara
Facebook

Austrijski list Der Standard navodi da je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen djelovala “oduševljeno” kada je najavila da to tijelo preporučuje pregovore za pristup EU sa Bosnom i Hercegovinom, te da bi se Vijeće EU moglo složiti s tom preporukom. Međutim, ističe se da bi mnogi u toj zemlji to mogli iskoristiti za vlastite interese, uključujući i predsjednika bh. entiteta Republike Srpske (RS), Milorada Dodika. Kao primjer toga se navodi panel-rasprava o budućnosti BiH koja se trenutno održava u Beču.

Više napretka je postignuto za nešto više od godinu dana nego za više od jedne decenije“, izjavila je ove sedmice predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u vezi sa BiH. Odluka je sada na Vijeću EU, koje će o tome odlučivati ​​sljedeće sedmice. Kako navodi Der Standard, ovaj put bi se i kolebljiva Holandija mogla složiti s time da BiH započne ovaj proces.

U međuvremenu, bosanski političari, čak i političar krajnje desnice i prijatelj Kremlja Milorad Dodik, koji je pod američkim sankcijama, ponašaju se kao da već imaju pregovore u džepu”, navodi se.

Objašnjava se da je EU nedavno postavila uslov da se donesu tri zakona, jedan o pranju novca, jedan o sukobu interesa i jedan o sudovima. Ispunjena su dva uslova. Međutim, sada Dodik želi da pristane na Zakon o sudovima samo ako se apelacioni sud uspostavi u Banjaluci, a ne u Sarajevu. Odluka će biti donesena 19. marta a, kako navodi Der Standard, “Dodik djeluje smireno”.

Geopolitički razlozi

Novinarka Adelheid Wolfl piše da početak pristupnih pregovora može biti važna polazna tačka za zemlju jer bi se u toku pregovaračkog procesa mogle provesti hitno potrebne reforme. Međutim, navodi da, “ako bolje pogledate i kopate dublje, dosadašnje reforme su bile skromne”.

Darko Pandurević iz Otvorenog centra Sarajevo, nevladine organizacije koja se bavi procesom približavanja EU, podsjeća da se prije nekoliko godina kao uslov za početak pregovora spominjalo da zemlja mora postići napredak na 14 prioriteta.

Dva od 14 prioriteta su sada u potpunosti ispunjena“, objašnjava on za ovaj list. Objašnjava da, budući da se proširenje sada smatra vanjskopolitičkim oruđem s obzirom na prijetnju Evropi od režima Kremlja, uslovi za BiH su ublaženi, a pregovori su također omogućeni Ukrajini i Republici Moldaviji.

Ako postoje geopolitički razlozi za proširenje, ali istovremeno se i dalje ponašamo kao da je to proces koji ovisi o učinku, komunikacija i stvarni rezultati su u suprotnosti jedni s drugima“, podcrtao je Pandurević, te dodao da to omogućava lokalnim političarima da se ponašaju kao da su već mnogo postigli.

Između Brisela i Moskve

Wolfl navodi da, Iako bh. civilno društvo pozdravlja reforme i napredak ka pristupu EU, “s pravom sumnja u političku volju onih na vlasti”. Kao razlog se navode nedavno doneseni zakoni koji ograničavaju slobodu.

U regionu Republike Srpske, u kojem dominira Dodik, procesuira se “kleveta” sa političkom pozadinom. Kritički komentatori se suočavaju sa kaznama do 60.000 eura. Cilj je obuzdati i nevladine organizacije koje se sufinansiraju iz inostranstva, po uzoru na Kremlj. Zakon koji se odnosio na prijavu imovine sudija je ozbiljno razvodnjen. Međutim, EU je na to zatvorila oči”, piše Wolfl.

Ističe također da “Dodik može dobro iskoristiti pregovore sa EU”.

Danas će u Beču na Diplomatskoj akademiji biti događaj na kojem će Dodik i njegov saveznik Dragan Čović iz hrvatskog nacionalističkog HDZ-a razgovarati o približavanju EU. Istovremeno, Čović sprječava izgradnju plinovoda koji bi Bosnu i Hercegovinu mogao učiniti nezavisnom od ruskog gasa – što opet otkriva njegove prave interese“, navodi ona.

Kritika događaja u Beču

Kako navodi Wolfl, iz Diplomatske akademije navode da je balsku dvoranu iznajmila Ambasada Bosne i Hercegovine u Beču, ali da ona sama nema nikakve veze sa događajem. Ističe da je primjetno da će predavanje održati Anto Nobilo, Dodikov advokat.

Također navodi kritike iz Društva za ugrožene narode, koje je pozvalo Diplomatsku akademiju da otkaže događaj jer nudi platformu političarima “koji prakticiraju poricanje genocida i veličanje ratnih zločina“, te da je navelo da je Dodik “marioneta Vladimira Putina na Balkanu“.

Ono što je u ovom kontekstu također zanimljivo jeste da je Dodik prije nekoliko dana eksplicitno zahvalio Austriji što je otvorila put pregovorima. Za bosanskohercegovačke političare sigurno je mnogo novca u igri. Evropska komisija je obećala milijardu eura“, piše Wolfl.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!