Deratizacija i deviperacija na Vilsonovom šetalištu: “Zmija Smuk nije otrovna”

Vijesti 03. jul 202309:58 1 komentar

Tema Novog dana na N1 je bila i zaštita zdravlja građana, sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, kao i zaštita čovjekove sredine od zmija, gmizavaca i štetnih glodara. O preventivnoj sistematskoj deratizaciji i deviperaciji razgovarali smo sa Muhamedom Memiševićem, pomoćnikom Službe za civilnu zaštitu Opštine Novo Sarajevo.

Kako nam je rekao, postoji problem prisustva zmija, kako u naseljenim područjima, ali i šire, u regionu.

“Prije nekoliko dana bilo je slučajeva prijavljivanja zmija na Vilsonovom šetalištu. To se radi o zmiji Smuk, nije otrovna, ni opasna, a ima izuzetno važnu ulogu, kada je riječ o prevenciji od raznih oboljenja koje prenose glodari. Da bi se na neki način odgovorilo toj problematici, mi smo uradili deviperaciju područja Vilsonovog šetališta. Trebao je jedan duži period da to uradimo zbog kišnog perioda i vrijeme nam nije išlo na ruku i odmah po stabilizaciji smo izvršili poslove“, rekao je Memišević.

On dodaje da prate redovno dojave građana i za sada je situacija dobra, nemaju sličnih slučaja od prije.

Naglasio je da samo sinergijskim djelovanjem se mogu postići određeni rezultati, iz razloga, što, kako navodi, ne može samo Općina svaka ponaosob raditi ove aktivnosti.

“Moram da naglasim da iako pozitivni propisi podrazumijevaju da je nadležnost ovih poslova i na Kantonu i na Gradu i na Općini, mi kao Općina smo pokrenuli sve aktivnosti kako bismo poboljšali ovaj rad. U to moraju da se uključe i pravna lica, fizička lica, jer postoji statut da se vrši sistematska deratizacija, dakle sistematska 4 D zaštita, deratizacija, deviperacija, dezinsekcija i dezinfekcija”, rekao je Memišević.

Kazao je i da će se dodatno pokriti teren sredstvom protiv krpelja, te da se to prošle godine radilo ranije, ali vremenske prilike su ograničavale.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare