Desetine hiljada ljudi iz BiH i svijeta na derviškom mevludu u Blagaju

Derviški mevlud i zikr na vrelu Bune održava se danas u Blagaju. Uprkos kiši, desetine hiljada vjernika iz BiH i svijeta, došli su u Blagaj.

Najstariju kulturno-vjersku manifestaciju koja u Hercegovini okuplja na desetine hiljada muslimana iz BiH i regije organizuju Mostarsko muftijstvo, Tarikatski centar BiH, Medžlis IZ-e Mostar, Karađoz-begova medresa i B.Z.K. “Preporod” Mostar.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Mostarskog muftijstva Ilham ef. Puce je naglasio da je manifestacija “Dani mevluda i zikra” najvažnija i najmasovnija tradicionalna vjersko-kulturna manifestacija na području Muftiluka mostarskog.

“Utemeljena je na okupljanjima vjernika na dovištima koji se na taj način nastoje približiti Svevišnjem stvoritelju, razmišljajući o svojim korijenima, ali i sadašnjosti uz nastojanje da pronađu modele kako poboljšati budućnost. Manifestacija je od velikog značaja za sve vjernike Bošnjake. Njome afirmišemo i promovišemo učenjake koji su ostavili neizbrisiv trag u našoj tradiciji i historiji. Govorimo o sebi, svom identitetu, vjerskom, nacionalnom i kulturnom… Manifestacije je od velike važnosti ne samo za Mostar, već i za Bosnu i Hercegovinu, pa i region“, kazao je Puce.

Tekija na Buni u Blagaju, desetak kilometara od Mostara, prema kazivanjima Evlije Čelebije sagrađena je 1697. godine, a današnja zgrada potiče iz 1851. kada je Omer-paša Latas dao obnoviti objekat. Tradicija dovišta, zajedničkih masovnih molitvi je starija od dolaska Osmanlija na ove prostore.

Tradicija godišnjeg okupljanja i godišnjeg dovišta u Blagaju održavala se sve do 1925. godine, a iste godine umro je i posljednji njen šejh.

Tekija je turistička atrakcija, ali tradiciju mevluda, poznatog kao derviški mevlud, obnovili su 1975. šejh Fejzulah ef. Hadžibajrić u ime Tarikatskog centra, i mostarski muftija h. Seid ef. Smajkić u ime institucija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!