Detalji o mogućoj tužbi Izetbegović i šta je još pod upitnikom

Vijesti 17. mar 202315:57 1 komentar
N1

Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu odlukom Senata ostala je bez magistarske diplome. Nakon toga, ona je najavila da će se o ovim slučajem baviti pravosuđe.

Pojedini mediji objavili su da je Izetbegović već podnijela tužbu protiv UNSA. Rektor Univerziteta Rifat Škrijelj za N1 objasnio je da tužbu još nisu primili ali ako su već mediji to najavili, kako je rekao, neko je sigurno već imao uvid u nju.

“Nezvanično sam negdje iz nekih medija vidio da su podnijeli tužbu kojom pokušavaju osporiti odluku Senata Univerziteta u Sarajevu koji je zadužio rektora da donese rješenje i da to pokušavaju osporiti odnosno sudskim putem žele osporiti dokumente koje je donio Senat i rektor i to je njihovo zakonsko pravo”, objasnio je Škrijelj.

Šta je sve pod upitnikom kod Sebije Izetbegović

Nakon postupka oduzimanja magistarske titule Sebije Izetbegović odmah se postavilo pitanje šta će se desiti sa njenim ostalim akademskim zvanjima. Rektor je za N1 kazao da se sada time bavi pravni tim UNSA.

“Zbog toga što smo utvrdili nedostatak serije dokumenta tokom postdiplomskog studija Sebije Izetbegović dovodi se u pitanje mnogo toga za šta je bila pretpostavka uredno završen postdiplomski studiji. To je i doktorat, akademska zvanja, sve za šta je bio uslov postdiplomski studiji pod velikim je upitnikom”, naveo je Škrijelj .

Odluke o oduzimanju navedenih zvanja, kako je rekao Škrijelj neće donositi lično on nego sve članice Senata na osnovu relevantne dokumetacije.

Podsjećamo, nakon odluke Senata kojom je Sebiji Izetbegović oduzet magisterij jer, kako je tu navedeno, ne postoji sva potrebna dokumentacija ona je objavila dvije fotografije dokumenata – Rješenje Medicinskog fakulteta i Uvjerenje o položenim ispitima na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Izetbegović je od Medicinskog fakulteta UNSA zatražila podatak o tome koliko studenata, a koji su upisani u matičnu knjigu magistranata, nije podiglo svoju diplomu magistra medicinskih nauka.

U priloženom dokumentu stoji da od 1.097 studenata postdiplomskog studija njih 510.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare