DiCarlo ekskluzivno za N1: Govor mržnje prisutan na svim društvenim nivoima

Vijesti 20. jun 202221:23 > 21:26 1 komentar
N1

Zamjenica generalnog sekretara ujedinjenih naroda za politička pitanja Rosemary DiCarlo boravila je u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini, prilikom čega se sastala sa članovima Predsjedništva i drugim akterima iz političkog života i civilnog sektora.

Rosemary DiCarlo po okončanju svog posjeta Bosni i Hercegovini dala je ekskluzivni intervju za N1 u kojem je govorila o porukama koje je prenijela bh. zvaničnicima. Rekla je da je članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u odvojenim susretima s njima, prenijela poruke zabrinutosti koje je uputio zbog podjela u društvu generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

“Sastala sam se odvojeno sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i razgovarali smo o trenutnoj situaciji u BiH i budućnosti ove zemlje. Tom prilikom prenijela sam im i izrazila svoje zabrinutosti, i zabrinutosti generalnog sekretara Ujedinjenih nacija u smislu kontinuiranih podjela koje postoje među liderima u Bosni i Hercegovini, ali koje također postoje i u samom društvu”, rekla je u intervjuu koji je sa Rosemary DiCarlo vodio reporter N1 Nikola Vučić.

Navela je kako su u proteklom periodu uloženi različiti napori, te da je u Bosni i Hercegovini ostvaren određeni napredak, ali to nije dovoljno.

“Međutim, postoje oni segmenti u kojima je slab napredak, kao na primjer u razvoju institucija koje su blokirane. Ohrabrujem lidere da u ovom izazovnom vremenu razgovaraju jedni s drugima”, kazala je DiCarlo.

“Apsolutno je neophodno da institucije funkcioniraju i svi zajedno trebaju raditi u svim tim oblastima. Kao što sam rekla, ljudi u BiH treba da odluče kakvu budućnost žele. Vrlo su jasni primjerice u smislu članstva u Evropskoj uniji i to podržavamo, kao i želju da se brže kreće na tom putu.”

Na pitanje o ideji da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status za Članstvo u Evropskoj uniji, rekla je:

“Nedavno sam bila u Sjevernoj Makedoniji gdje je predsjednik Slovenije govorilo vrlo elokventno o ovom pitanju i tražio se od Evropske unije da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status. Ono što bih željela ovom prilikom reći: odluka o statusu kandidata nije nešto o čemu odlučuju Ujedinjene nacije, to odlučuje Evropska komisija. Međutim, mnoge reforme koje traži Evropska unija važne su za građane i građanke BiH, za ljude, za njihovu dobrobit i njihov prosperitet, a ne samo za njihov put ka Evropskoj uniji”, navela je UN-ova zvaničnica u ekskluzivnom intervjuu za N1.

“Još jedno pitanje koje je važno je pitanje govora mržnje koji je prisutan na svim nivoima društva. Moje kolege rade u različitim sferama borbe protiv govora mržnje i pokušavaju objasniti koliko je to štetno za sve segmente društva. Također radi se na pitanjima osnaživanja žena, na pitanjima žena i sigurnosti. Žene trebaju da imaju jednaka prava, to su ljudska prava”, rekla je visoka zvaničnica Ujedinjenih nacija za N1.

Cijeli intervju sa Rosemary DiCarlo gledajte sutra u programu N1 televizije i na portalu N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare