Dietmar Koester: Schmidt odgovoran što je BiH ponovo u ćorsokaku

Vijesti 28. apr 202317:33 0 komentara

Njemački zastupnik u Evropskom parlamentu Dietmar Köster u intervjuu za N1 poručuje kako je Visoki predstavnik Christian Schmidt kriv za ono što se dešava u Bosni i Hercegovini jer je sam donio odluke i mijenjao pravila igre. Köster također za situaciju u Bosni i Hercegovini optužuje i Milorada Dodika i njegove poteze u Republici Srpskoj te poručuje kako će on i njegove kolege raditi na uvođenju sankcija Miloradu Dodiku u narednom periodu.

N1: U ovom trenutku, dok govorimo, Parlament Federacije Bosne i Hercegovine trebao bi izabrati novu vladu, nakon skoro pet godina tehničkog mandata ili neizabora prethodne vlade, i to na osnovu odluke njemačkog diplomate i političara, visokog predstavnika Christiana Schmidta. Kakva je Vaša reakcija na njegovu odluku, ali i na situaciju u Bosni u ovom trenutku, posebno u Federaciji?

KOESTER: Pa generalno, situacija u Bosni i Hercegovini se zaista pogoršava, a posebno zbog politike gospodina Dodika, njegove secesionističke politike. Zaista postoji nekoliko zakona koji su protiv temeljnih demokratskih principa Evropske unije. Ovakav razvoj događaja me jako zabrinjava jer se zalažem za to da Bosna na kraju postane članica EU. Dobro znate da je BiH dobila status kandidata. Mora se postići napredak, a gospodin Dodik radi potpuno suprotno. A što se tiče Vašeg pitanja u vezi sa mjerama Christiana Schmidta, moramo biti svjesni činjenice da je sam gospodin Christian Schmidt odgovoran što se ponovo Bosna ponovo nalazi u ćorsokaku jer je on odgovoran za reformu izbornog zakona. I zbog ovoga, ovoga puta HDZ nije blokirao formiranje nove vlade, ovaj put je SDA blokirala. Sada je došao do odluke da iskoristi svoje bonske ovlasti. Dobro razumijem da su posebno Bošnjaci jako razočarani ovom odlukom. Znam dobro da skoro 70% u Federaciji čine Bošnjaci i samim tim dobro razumijem njihove proteste, iako je s druge strane utoliko napredak da je vlast mogla početi sa radom. Međutim., mislim da moramo biti svjesni činjenice da moramo uzeti u obzir i interese Bošnjaka. Ovo je veoma važno. Sam je odgovoran, izazvao je ovu situaciju da je Federacija ponovo bila u nekoj vrsti blokirane situacije, u ćorsokaku i to nije zadovoljavajuće, s obzirom na situaciju. Sa moje tačke gledišta, jasno je da gospodin Christian Schmidt slijedi više etnički nego demokratski pristup. Mislim da mora prevazići svoj etnički pristup. Za mene je to jako bitno na putu ka Evropskoj uniji, BiH mora da prevaziđe svoje razmišljanje u etničkoj logici, mora da razmišljaju u demokratskoj logici. Mora se promijeniti iz etnokratije u demokratiju, a to je fundamentalno, kako bismo mogli učiniti dovoljno da postane država članica Evropske unije.

N1: Vi ste juče postavili pitanje u Komitetu za vanjske poslove u vezi sa gospodinom Dodikom i njegovim postupcima ili namjerama djelovanja u Republici Srpskoj. No, niste dobili odgovor od predstavnika Evropske komisije. Izbjegao je da odgovori na to pitanje. Gospodin Dodik je pojačao retoriku u posljednjih nekoliko sedmica, ali ne vidimo nikakvu akciju Brisela, Evropske komisije, gospodin Borrell šuti, gospodin Varhelyi šuti. Izgleda da niko ne obraća pažnju na gospodina Dodika. Može li on pojačati svoje sporove sa diplomatskim predstavnicima Sjedinjenih Država, Velike Britanije i EU? Zašto ste juče postavili to pitanje i kako vidite situaciju sa gospodinom Dodikom, ali i zašto Brisel ne reaguje na njegove riječi ili namjere da se učini nešto što bi imalo posljedice po Bosnu i Hercegovinu?

KOESTER: Jako sam zabrinut za situaciju u Bosni i Hercegovini i zaista se jako bojim mjera gospodina Dodika. Međutim, trenutno imam utisak da Evropska komisija, a posebno gospodin Varhelyi pa čak i gospodin Christian Schmidt, koji nije rekao ni riječ o situaciji, misle da imaju pametnu taktiku ako ne žele djelovati na provokacije gospodina Dodika. Ne slažem se sa ovim pristupom. Mislim da Evropska unija mora biti jasna i glasna. Moramo biti hrabri da kažemo da ovo nije način, ne možemo prihvatiti, odvajanje RS od BiH je fundamentalno pogrešno. A gospodin Dodik se igra vatrom. Na primjer, ako je istakao da vjeruje da će se Republika Srpska ponovo ujediniti sa Srbijom, ili da će biti granična kontrola između dva entiteta na demarkacionoj liniji i da će je kontrolisati policijska jedinica, ovo je potpuno neprihvatljivo. Ovo nije način kako to ide. Stoga moramo biti vrlo jasni protiv gospodina Dodika. Mogu samo da Vas uvjerim: Mi u Evropskom parlamentu, ja sam, razvićemo neke inicijative da moramo uvesti neke sankcije, ciljane sankcije gospodinu Dodiku kao odgovor na ono što je do sada uradio. Mislim da je ovo bolji način da razjasnimo šta možemo prihvatiti, a šta ne. Zakon o kleveti je još jedan zakon koji je zaista potpuno protiv slobode izražavanja i osnovnih principa demokratije i principa Evropske unije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!