Dino Merlin i Sejo Sekson posjetili Valentina Inzka

Showbiz 18. mar 202118:27 0 komentara
N1

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Valentin Inzko danas je u Sarajevu primio delegaciju „Asocijacije kompozitora – muzičkih stvaralaca“ (AMUS), koju su predvodili Edin Dervišhalidović (Dino Merlin), Davor Sučić (Sejo Sekson) i Lejla Trnčić, direktorica Stručne službe AMUS-a.

“U vrlo konstruktivnom razgovoru, koji je trajao znatno duže od vremena predviđenog protokolom, predstavnici AMUS-a upoznali su Valentina Inzka o problemu u kojem se našlo ovo udruženje, a sve zbog odluke Ministarstva pravde BiH koje odbija upisati u Registar novoizabrane članove Upravnog i Nadzornog odbora, te predsjednika i potpredsjednika Skupštine „Asocijacije kompozitora – muzičkih stvaralaca“”, navedeno je iz AMUS-a.

Također, visoki predstavnik u BiH upoznat je s informacijom da je više od 200 autora, ujedno i članova AMUS-a, potpisalo peticiju u kojoj zahtijevaju da se ovaj problem riješi što prije, jer ovakvim stanjem AMUS-u prijeti oduzimanje licence, čime se direktno ugrožava egzistencija autora. Predstavnici AMUS-a izrazili su žaljenje što su s ovim problemom morali doći lično i do OHR-a, ali vjeruju da mehanizam i postojanost OHR-a, te učešće visokog predstavnika daju nadu u pozitivno rješenje procesa koji ovo legitimno udruženje stvaralaca trenutno vodi.

Visoki predstavnik je upoznat s tim da je AMUS punopravan član Međunarodne konfederacije društava autora i kompozitora (CISAC), te zastupa prava svojih autora ne samo u Bosni i Hercegovini, već i širom svijeta. Članstvom u CISAC-u, AMUS je preuzeo sve kriterije poslovanja kao i ostale organizacije u svijetu koje zastupaju autore i njihova prava.

Visoki predstavnik Valentin Inzko izrazio je podršku AMUS-u i naporima autora da potpisivanjem peticije krenu u borbu za svoja prava. “Nadležne institucije trebaju riješiti ovaj problem, bez ikakvog uplitanja politike ili ličnih interesa”, rekao je Inzko.

Na kraju sastanka Edin Dervišhalidović i Davor Sučić izrazili su veliku zahvalnost visokom predstavniku na razumijevanju, te se nadaju da će Inzko svojim utjecajem dati veliki doprinos da se ovaj problem što prije riješi na radost brojnih autora, saopšteno je iz AMUS-a.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!