Direktor BHRT-a za N1: Došli smo do zida, u pitanju su dani, a ne sedmice

Vijesti 27. maj 202414:11 0 komentara
N1

Problemima u Javnom RTV servisu Bosne i Hercegovine ne nazire se kraj. Članovi Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u najavljuju proteste upozorenja za utorak, a potom i korištenje svih zakonskih sredstava za ostvarivanje svojih prava. Donesena je i odluka o ukidanju 15 emisija u programu BHRT-a, a o svim problemima s kojima se susreću uposlenici za N1 govorio je Belmin Karamehmedović, direktor BHRT-a.

Karamehmedović je pojasnio da je BHRT ostao bez finansiranja i da su od Vijeća ministara BiH imali kratkoročnu finansijsku pomoć koja je utrošena prije svega na otkup TV prava za najveća dva svjetska događaja – Euro i Olimpijadu.

“Uspjeli smo premostiti nekako dva mjeseca s tim novcem i nakon toga zbog nemogućnosti da se dogovorimo oko raspodjele novca sa RTV Federacija koji se nalaze na računu Elektroprivrede, dovedeni smo u situaciju da praktički nemamo nikakvo finansiranje, da je zadnja plaća u neto iznosu isplaćena početkom aprila, da nema nikakvog izgleda kada bi se mogao novac obezbijediti. Federalna radiotelevizija insistira na tome da ostane ‘status quo’, mi to ne možemo prihvatiti jer bez obzira na njihovu propagandu koja je svakodnevna, taj ugovor nije u potpunosti bio u skladu sa zakonom jer novac nije lijegao na račun BHRT-a, odnosno, na jedinstveni račun. Davali smo privremeno rješenje, da se, kao što zakon kaže, raspodjela sredstava izvrši po principu 50 posto BHRT-u i 25 posto FTV-u, a 25 posto koji bi trebali biti prebačeni RTRS-u da ostane na računu jer ni oni od 2017. godine ne prebacuju novac u Federaciju BiH, odnosno, u ova dva javna emitera i da situacija ostane takva dok se ne nađe rješenje”, pojasnio je Karamehmedović.

Naglasio je da iz menadžmenta FTV-a ne žele prihvatiti ovakav prijedlog.

“Čak su i u svojim informativnim emisijama proglasili da on nije zakonit, što nije tačno te da su na neki način priznali da su i oni u proteklih šest godina uzimali 50 posto takse skupljenih preko Elektroprivrede što ne stoji nigdje u zakonu. Sve je krenulo od 2017. godine kada je RTRS izašao iz sistema javnog emitiranja i kada su prestali da uplaćuju novac na jedinstveni račun u BHRT-u koji je otvoren do uspostave korporacije. U međuvremenu je sklopljen ugovor između Elektroprivrede FTV-a i BHRT-a na prikupljanju novca na području dijela Federacije BiH od kojih smo se nekako i finansirali, dobijali tih 50 posto, ali to nije bilo dovoljno za naš opstanak”, ispričao je direktor BHRT-a.

Posebno je naveo podatak da je u periodu od šest godina RTRS ostvario nezakonit prihod navodeći da ima i dokumente kojima to može dokazati.

“To je nelegalno bogaćenje u iznosu većem od 53 miliona KM i mi naprosto više ne možemo na taj način funkcionisati i bili smo prinuđeni da donesemo odluku da ugasimo svoju produkciju jer je ne možemo finansirati i bojim se da je to tek prvi korak. I isto moram reći da od decembra prošle godine FTV nije platila nijednu marku BHRT-u za usluge koje smo im pružili i dan danas ih pružamo. Taj dug je veći od 1,7 miliona KM. Kada smo nakon četiri upozorenja FTV-u uskratili usluge emitiranje programa munjevito je došla privremena mjera suda da BHRT treba besplatno da radi za usluge FTV-a”, dodao je Karamehmedović.

Karamehmedović navodi da su došli do zida, da su u pitanju dani, ne čak ni sedmice te da sve više ljudi odlazi sa BHRT-a.

“Ovo je zaista vapaj u pomoć ukoliko brzo ne bude reakcije prije svega nadležnih da se prije svega izvrši ova zakonski 50 i 25 posto raspodjela sredstava mi više nećemo biti u mogućnostima da proizvodimo program ni za sebe ni FTV. Isto tako ne možemo pristati ni na ugovor pod sadašnjim uslovima sa Elektroprivredom. Ova gore spomenuta raspodjela je po zakonu i ako to ne bude onda se nažalost gasi i BHRT”, naveo je.

Istakao je da je ovo pitanje i RTRS-a te da bi bilo dobro da se ova situacija riješi na nivou parlamenta koji je donio zakon o javnom emitovanju.

“Međutim, mislim da se to neće desiti jer je rečeno da RTRS neće prebacivati svoja sredstva sve dok se ne ugasi BHRT. Sada smo u situaciji da kršimo zakon, a ustvari to rade dva entitetska javna emitera, a optužuju za to BHRT. Radnicima sada ne mogu ništa obećati, dugujemo plaću i jedan topli obrok, nama je iz suda naloženo da moramo nastaviti raditi tako da ne mogu nažalost dati bilo kakvo obećanje radnicima. Svakako rade za bijedne plaće, ali mi smo kao uprava sve instrumente iskoristili. Došli smo do zida, ne možemo spriječiti ovu situaciju i osigurati bilo kakvo privremeno rješenje”, istakao je Karamehmedović.

Karamehmedović je naglasio da nema nikakvu zvaničnu reakciju nadležnih.

“Niko se dosad nije oglasio, nemam zvaničnu reakciju iako vrlo dobro znaju kako stvari stoje. Taj reketaški prilog na kakve smo već navikli na FTV-u i koji je sinoć emitiran je isti takav. Mi smo u petak njima poslali zvaničnu ponudu i rekli da odrede datum i vrijeme za pregovore i ja ne bježim od toga. Iz FTV-a tvrde da su sve uplatili, ali nije tačno, da je tako, ne bismo bili na sudu. Međutim, ne možemo pristati na sadašnje uslove za ugovor sa Elektroprivredom. I dalje sam za to da se 50 posto daje BHRT-u, 25 posto FTV-u, a preostalih 25 posto od RTRS-a da ostane na računu i da se putem odrteđenih računovodstvenih prebijanja podijeli između nas (BHRT-a i FTV-a) taj novac dok se ne nađe nekakvo drugo rješenje Nažalost oni sada vrše pritisak putem medija i krivičnih prijava i ne žele prihvatiti takvo rješenje”, zaključio je Karamehmedović.

Podsjetimo, Članovi Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u najavljuju proteste upozorenja za utorak, a potom i korištenje svih zakonskih sredstava za ostvarivanje svojih prava. Istakli su da je prošlo 50 dana kako su primili posljednju plaću te da nema više vremena za čekanje što potvrđuje i činjenica da će ugasiti 15 emisija iz svog programa, a neke od njih i skratiti.

Na listi 15 emisija BHRT-a koje se ukidaju su “Jedan”, “Odbrojavanje”, “Putevi zdravlja”, “Nova avantura”, domaći dokumentarni program, “Propuh”, “Thinking Box”, “Art Depo”, “Moja zemlja”, “DVS – Filmski festival u Kanu”, “Identiteti”, “Global”, “Konačno petak sa Majom Miralem”, “Inbox”, “Trend” dok će emisija “Jutro za sve” trajati dva umjesto tri sata.

Sredstva od prikupljenje takse stoje na računu EP BIH jer dogovora dva menadžmenta o raspodjeli sredstava nema.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!