Direktor RMU Zenica: “Sa Kasumovićem sam se čuo na jedan minut…”

Vijesti 28. mar 202317:04 0 komentara
N1 BiH

RMU Zenica ima dovoljno novca za isplatu plata radnicima, no ne i za oko tri miliona KM kamata koje duguje gradu Zenici za gradsko građevinsko zemljište, poručio je nakon protesta rudara direktor ovog rudnika Mensur Hukić. Hukić dodaje da se nada da će protest uroditi plodom, te pojašnjava zašto nije došlo do pregovora između Gradske uprave i Uprave RMU Zenica.

Problem isplate, kaže Hukić, pokušavaju riješiti već od petog februara 2023. godine kada su prvi put uputili zahtjev na protokol kabineta gradonačelnika Kasumovića kako bi našli rješenja u odlaganju izvršenja isplate, kako da ne dođe do blokade.

Nažalost, do blokade od strane grada došlo je 14.3. kada smo ponovno poslali urgenciju na naš zahtjev da pokušamo da se riješi naš problem i da se deblokira račun rudnika kako bi mi isplatili plate radnicima“, rekao je Hukić.

Kako navodi, Rudnik Zenica ima dovoljno sredstava da isplati plate, međutim, kako kaže, nema sredstava da se plati blokada i iz tog razloga radnici već 7 dana nisu isplaćeni.

Sa gospodinom Kasumovićem prošli ponedjeljak sam se čuo na jedan minut preko jednog uposlenika rudnika Zenica koji ga je faktički sačekao na hodniku zgrade općine i dao mu telefon da se čujemo. I tada mi je rekao da je na godišnjem odmoru i da ima kabinet gradonačelnika – osoba koja ga mijenja“, objasnio je on.

Hukić dodaje da je nakon toga stupio u kontakt sa Almirom Baručijom, no bezuspješno.

Rekla je da jeste zamjena gradonačelnika dok je na godišnjem odmoru, međutim, nema ovlaštenja i ne može ona da donese takvu odluku da potpiše nalog o deblokadi računa, odnosno povlačenju ili odlaganju rješenju u izvršenju“, kazao je direktor RMU Zenica.

Ovo je problem koji se vuče duže vremena, kaže Hukić te dodaje: “poznato je, također, da je ovo obaveza tri miliona i pedeset hiljada maraka po osnovu kamata na glavni dug poosnovu naknade za korištenje građevniskog zemljišta koje je ustavni sud proglasio neustavnim”.

Na koncu Hukić dodaje da je Grad Zenica ranije otpisao kamate drugim preduzećima, koji su poput RMU isplatili glavnicu, ali da to nije prihvaćeno u slučaju Rudnika.

2020. godine bio je javni poziv gdje su otpisivali kamate za preduzeća koja su isplatila glavnicu, međutim rudniku Zenica to nije prihvaćeno, dok mnogima jeste. On dodaje da se iskreno nada da će protest ispred gradske uprave imati rezultate i da će se deblokirati račun rudnika Zenica.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović se o protestu zeničkih rudara nije oglašavao. Rudari RMU Zenica su u petak proglasili “radnički neposluh”, petnaestak rudara je od juče stupilo u štrajk glađu, a danas su izašli na protest ispred Gradske uprave u Zenici. Traže isplatu plata za posljednji mjesec, a duguju im se topli obroci od januara. Ukoliko ne dobiju platu, za četvrtak najavljuju masovniji protest, a za sutra štrajk upozorenja u svim rudnicima Koncerna Elektoprivrede BiH u trajanju od sedam do osam časova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!