Diverzantska akcija da se pokuša zaustaviti evropski put BiH?

Vijesti 01. apr 202422:01 0 komentara
NSRS (N1)

Usred nametnutih tehničkih izmjena Izbornog zakona, usvojenog Nacrta u Republici Srpskoj, Dodikovih prijetnji i neusaglašenosti evropske i američke administracije, stoji evropski put BiH. Politička scena u BiH ponovo je uzburkana. Jedan dio javnosti zbog toga strahuje, drugi stava da je sve u funkciji skupljanja predizbornih poena. A kad smo kod predstojećih izbora, SDA smatra da neće biti novca za njihovo provođenje.

Samo nekoliko dana nakon dobijanja zelenog svjetla iz Brisela, politička scena u BiH ponovo se zahuktava. Nametanje tehničkih izmjena Izbornog zakona proizvelo je domino efekat vlasti Republike Srpske, koja je nizom zaključaka entitetskog parlamenta, još jednom stavio do znanja da niti priznaje ulogu, niti odluke visokog predstavnika, čijim aktivnostima nije kraj. Schmidt uskoro najavljuje sastanak s predsjednikom Srbije.

“Radujem se razgovorima sa svim relevantnim akterima u okviru mojih dejtonskih ovlaštenja i mandata s ciljem nastavka uloge Međunarodne zajednice u očuvanju mira, integriteta i stabilnosti u BiH”.

Ovo neće biti njihov prvi susret, ali će biti iznimno važan, s obzirom na epilog sjednice NSRS, njene zaključke, te Dodikove “pozive u pomoć” vlastima Srbije. Kontekst, ali i tajming, u kojem je došlo do ovoga, dio javnosti veoma je zabrinuo.

“U onom trenutku kada je BiH kao država dobila svoju međunarodnu afirmaciju otvaranjem pregovora sa EU, kada je ojačan evropski put, onda je uslijedila skoro diverzantska akcija da se pokuša zaustaviti taj evropski put”, smatra profesor ustavnog prava Kasim Trnka.

Opširnije u prilogu Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!