Đaci i po četiri kilometra pješače u jednom pravcu: Mještani sarajevskog naselja u mukama zbog javnog prevoza

Vijesti 22. okt 202322:40 0 komentara
N1

Mještani naselja Dobroševići u Općini Novi Grad Sarajevo od 2017. godine imaju problem sa prijevozom. Žale se na neredovne linije GRAS-a. U jednom dijelu naselja, prijevoza nema nikako. Roditelji se pitaju zašto njihova djeca ne mogu imati prava kao i druga djeca?

Kažu, bore se kako znaju da djecu dovedu do škole. Inače, po tri-četiri kilometra u jednom pravcu, prvačići i ostali učenici idu pješke.

“Što se tiče naše ulice djeca nemaju nikako prijevoz. Znači, djeca imaju subvencionirani prijevoz. Imaju kupone koje su dobili u školi, i te kupone njima neko plaća tim gradskim saobraćajnim preduzećima, a djeca idu pješku. Autobusi koji dolaze sa Stupa dolaze samo do škole i nije u pitanju samo škola, imaju ta djeca i vanškolske aktivnosti”, kaže Mirsad Zukić, mještanin naselja Dobroševići.

U ovom slučaju postoji veliki broj djece koja dolaze iz udaljenih dijelova MZ Dobroševići. Osnovnu školu Mustafa Busuladžić pohađa preko 400 djece, od toga 3 četvrtine djece ostvaruju pravo na subvenciju, organizovani ili redovni prijevov djece do škole. Jedan dio djece koja dolaze sa područja MZ Reljevo i Rječica oni mogu – jer ima organizovan minibus za prijevoz djece. Nažalost, većina djeca iz Dobroševića ne može da iskoristi tu pogodnost koju dobijaju, jer nema ni organizovanog niti redovne linije gradskog prijevoza, poručuju iz Vijeća roditelja OŠ”Mustafa Busuladžić”.

Više u priči Džejne Mujagić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!