Dodik: Mi znamo šta branimo, oni ne znaju šta napadaju

Vijesti 12. sep 202314:14 1 komentar
N1

"Mi znamo šta branimo, oni ne znaju šta napadaju", riječi su kojima Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske komentariše aktuelnu situaciju i obrt u kojem je potvrđena optužnica protiv njega pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Za sutra je u Banjaluci sazvao sastanak sa nosiocima najvažnijih funkcija u Republici Srpskoj i predstavnicima iz RS u institucijama Bosne i Hercegovine.

Na stolu su, tvrdi, mnogi prijedlozi.

“Obavili smo konsultacije i sa pripadnicima Oružanih snaga BiH, vjerujte da većina njih izražava spremnost da se na poziv odmah povuče u Republiku Srpsku”, rekao je Dodik navodeći to kao jedan od mogućih scenarija.

On se zahvalio potpredsjedavajućem Savjeta ministara Staši Košarcu koji je, kaže, okupio preko 100 predstavnika Srba iz RS u institucijama BiH koji su usaglasili stav da je “ovo što se radi RS potpuno neprihvatljivo”.

N1

Dodik također tvrdi da su spremni za svaki scenario, jer su, kako je rekao, oni sa druge strane,  “em što su podli i kvarni nabildani svojom kvazi moći”, ponovo iznoseći uvrede na račun Kristijana Šmita čiji legitimitet na poziciji visokog predstavnika ne priznaje.

“Nismo mi ti koji će se gađati praćkama. Ali ako neko bude ignorisao procjene bezbjednosne situacije naravno da će se preduzeti mjere”, rekao je on komentarišući raniju najavu dolaska Kristijana Šmita u Banjaluku.

Duraković se oglasio: Obaviješten sam da sastanka nema, ne mogu potisnuti osjećaj dubokog razočarenja i zebnje

Osvrćući se na svoje ranije izjave o protjerivanju Šmita iz Republike Srpske i postupanju policije, Dodik je rekao da je to stvar organa bezbjednosti, na koji način će koristiti snage i ovlašćenja, ali da je on obaviješten da nije moguće odbraniti Šmitovo prisustvo u Republici Srpskoj.

“Štiteći stabilnost i bezbjednost RS, ne želeći da prema bilo kome pa ni prema turisti upotrijebimo bilo kakvo nasilje”, dodao je i ocijenio Šmita glavnim generatorom nestabilnosti.

On je komentarisao i kako Šmitovo odustajanje od posjete Banjaluci može biti korisno “sa apekta njegovog shvatanja da nije dobrodošao ovdje”.

“Najbolje bi bilo da zaobiđe Republiku Srpsku u najširem mogućem krugu i ako baš mora proći kad ide kući na odmor da proleti što prije,” poručio je.

Nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD Dodik je rekao kako ta stranka odbacuje bilo kakvo Šmitovo djelovanje.

“SNSD odbacuje bilo kakvu mogućnost da se prihvati legitimitet Šmita da je to za nas potpuno neprihvatljivo. Apsolutno mislimo da se treba odustati od tih, da ne kažem manifestacija nemoći od strane njega”, poručio je.

N1

SNSD je danas zaključio da je prihvatljivo produženje misije ALTHEA u BiH, ali da će preko svojih partnera u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija nastojati da spriječi proširenje sastava misije i eventualni ulazak snaga Velike Britanije u Bosnu i Hercegovinu.
Stav stranke o potvrđivanju optužnice protiv Dodika saopštila je potpredsjednica SNSD Željka Cvijanović.

“Sve što se dešava danas na pravosudnom planu je politički progon od strane onih koji su neizabrani a proganjaju one koji su demokratski izabrani. Visoki predstavnici kad su legalni i kad su bez manjkavosti prošli kroz proceuduru imenovanja nemaju pravo da nameću zakone i intervenišu u ustav”, kazala je Cvijanovićeva upućujući apsolutno podršku funkciji predsjednika RS.

“Jedan neizabrani stranac je kreirao i normirao jedno krivično djelo, a onda rekao da svi oni koji ne poštuju njegove odluke krivično odgovaraju. Neće se to desiti”, dodala je tvrdeći da je sve preraslo u maltretiranje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare