Dodik napao Islamsku zajednicu u BiH

Vijesti 31. dec 202216:54
N1

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik ocijenio je kako je pitanje državne imovine riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i da niko pa ni "Islamska vjerska zajednica ne može promijeniti tu činjenicu".

Dodik je zaključio da je Islamska vjerska zajednica u BiH od “uspostavljanja dejtonske BiH najsnažnija politička opcija kod muslimana i da je gotovo u potpunosti neprimjereno uključena u politička dešavanja u BiH”.

On je dodao da poglavar Islamske vjerska zajednica u BiH Husein ef. Kavazović, poput katoličkih biskupa i pravoslavnih episkopa, može da brine o imovini Islamske vjerske zajednice, ali da je “nedopustivo da se vjerska zajednica bavi političkim pitanjem par ekselans”.

Entitetski predsjednik je izvrijeđao predstavnike Islamske zajednice optuživši ih za “laži i poluistine”.

“Laži, poluistine i političke kvalifikacije, kojima je pribjegla Islamska vjerska zajednica, nisu dostojne ni manje ozbiljne organizacije od jedne vjerske zajednice”, naveo je Dodik na svom Twitter profilu.

Podsjećamo, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini danas je izrazila zabrinutost velikog broja svojih pripadnika “novonastalom eskalacijom separatističkog djelovanja vlasti u entitetu Republika Srpska i izostankom ozbiljne reakcije većine domaćih političkih faktora, kao i visokog predstavnika i međunarodne zajednice”.

“Posljednje jednostrane i neustavne odluke Skupštine u Banjaluci u kojoj Bošnjaci sada nemaju ni simbolične mehanizme zaštite svojih interesa i gdje su sve poluge odlučivanja samo u rukama jednog naroda i jedne politike, ozbiljno su kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i prijetnja stabilnosti i opstojnosti države”, saopćeno je iz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Inače, Narodna skupština Repblike Srpske usvojila je 28. decembra po hitnom postupku neustavni Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, iako je Ustavni sud u presudi istakao da NSRS nema nadležnosti, niti se može baviti regulisanjem ovog pitanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad