Dodik: NSRS će pozvati sudiju Ustavnog suda iz RS da podnese ostavku

Vijesti 24. apr 202316:02 4 komentara
N1

U Banjaluci su stranke iz Repuvlike Srpske predvođene SNSD-om i predsjednikom RS Miloradom Dodikom potpisale zajedničku izjavu o državnoj imovini osim Srpske demokratske stranke. Dodik se nakon toga obrušio na SDS i Ustavni sud BiH.

Partije su potpisale izjavu koja je i plan djelovanja partija u RS za državne organe kazao je Dodik.

“Svi osim SDS-a su tu koji je javno saopćio razloge. Ovaj plan aktivnosti odražava poštivanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH. RS nesumnjivo ulazi u proces jačanja svojh ranije utvrđenih nadležmosti Dejtonskim sporazumom”, rekao je Dodik.

Istakao je da “naučnici iz SDS-a tu tumače stvari koje ne razumiju.”

Dodao je da činjenica da je Ustavni sud nije štitio Ustav, on ga je razgradio.

“On nije štitio Dejtonski sporazum, on ga je zaloupotrijebio i Ustavni sud je vansustavnim odlukama to promijenio. U srijedu će NSRS pozvati sudiji Ustavnog suda da podnese ostavku. Srbi neće biti dio Ustavnog suda. Čuli smo da oni mogu da donose odluke, ok, ali neće ih provoditi na prostoru RS. Ovaj plan je trebao da okupi sve partije RS, ne kao pandan na odluku Bošnjaka u Sarajevu. Za nas je manje važnja činjenica da tu neće biti partije koje to neće i nisu spremni da prevaziđu neke političke nesuglasice”, rekao je.

“Ustavni sud nije ispunio osnovnu odliku koju je imao Dejtonom”, rekao je.

Dodao je da je pitanje imovine riješeno u Dejtonu i da ove partije iz RS neće učestvovati u parlamentarnim raspravama o ovim pitanju i da taj Dom nema tu ingerenciju da o tome raspravlja.

“Naš plan će biti dostupan svima, svim uddruženjima do udruženja boraca koji žele da podrže RS”, rekao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare