Dodik o osiguranju visokog predstavnika: Ne nosimo ni mi praćke i kubure

Vijesti 07. sep 202317:36 0 komentara
N1

SNSD i DNS potpisali su sporazum o koalicionoj saradnji u Banjaluci kojim se jača saradnja i kojim se precizira daljnja saradnja na nivou RS i BiH.

-Zadovoljan sam da je DNS i pored neregulisanog odnosa partnera, bio na fonu naših politika u NSRS. Svake sedmice ćemo na kratko da sumiramo naše obaveze i prava i da sarađujemo. Saradnja će se odnositi i na lokalne izbore. Bitno nam je da se naši koalicioni partneri lagodno osjećaju, otpočeo je Dodik obraćanje.
Nenad Nešić zahvalio se na sporazumu “kojim će braniti nadležnosti RS, njen ustav i imovinu.
-Proces koji se vodi protiv gospodina Dodika nije protiv Dodika, već protiv predsjednika RS, to je proces protiv cijelog srpskog naroda, naveo je.
Lider SNSD-a ranije je razgovarao sa specijalnim izaslanikom Njemačke za Zapadni Balkan Manuelom Saracinom.
Upitan da li je bilo govora o procesu protiv Dodika koji vodi Tužilaštvo BiH, te o eventualnoj zabrani političkog djelovanja, prilično mirno  odgovara:
-Nismo razgovarali o toj optužnici. Gdin Sarazin je izaslanik SR Njemačke Vlade. Nezaobilazna tema su odluke Savezne Vlade o obustavljanju nekoliko komercijalnih aranžmana… Tražio sam da rasčiste tu situaciju da mi imamo druge partnere…
Rečeno mi je, sto se tiče Šmita, vidim da se prave naivni, čovjek nije imenovan, aneks deset kaže da ga biraju strane potpisnice… Mi smo trebali da izaberemo visokog predstavnika, a da ga rezolucijom potvrdi Savjet bezbjednosti. Mogu da razumijem da oni podržavaju Šmita, ali kakva je to EU. Na pitanje šta mi je cilj da naša policija prati Šmita, odgovorio bih šta bi mogao biti strateški cilj. Povucite ga, al treba uzeti 24 000 evra. Rekao sam da je nama važno pitanje imovine, rekao sam ako nametne odluku o imovini da smo istog trenutka donijeli odluku o samostalnosti, kaže Dodik.
Dodaje da je traženo da RS podrži tri zakona iz Berlinskog procesa, te priznanje ličnih karata građana Kosova, što je odbijeno.
-Meni je bilo zanimljivo, ne znam koliko je bilo njemu.
Na ponovno pitanje Dodik odgovara potpitanjem novinarki N1 “za šta je tačno optužen”. Savjetuje redakciji i novinarima N1 da se malo relaksiraju i pogledaju košarku.
-Za šta sam optužen, što ne poštujem lažnog visokog predstavnika kojeg poštuju Bošnjaci, N1, BN, ja se nisam prepao optužnice, zato sam i potpisao zakone, zaključuje u dahu.
Rekao sam Sarazinu ozbiljno da Šmit ne dolazi u RS. Danas je otišla instrukcija policiji. I Crnadak govori, naoružani su oni koji čuvaju Šmita, pa šta smo mi, ne nosimo mi kubure i praćke, odgovara Dodik.
Predsjednika DNS i ministra bezbjednosti Nenada Nešića pitali smo ko čuva Kristijana Šmita, te kako će se reagovati ukoliko, po naredbi, MUP RS spriječi ulazak Šmitu u RS?
-Ne postoji visoki predstavnik, ministar bezbjednosti ga ne poštuje, evo nek me procesuira. Čuvaju ga njegovi iz Njemačke…
O opoziciji Dodik ističe da je policija jasno rekla koja su pravila za održavanje skupa, da je RS demokratska država, te da su opozicionari promašili politički momenat.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!