Dodik planira zakonom LGBT aktivistima zabraniti prilaz školama i fakultetima

Vijesti 24. mar 202311:55 0 komentara
Screenshot/YouTube

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik u jučerašnjoj emisiji "Stav" na TV K3 rekao je, između ostalog, da će RS u narednim mjesecima donijeti zakon kojim će pripadnicima LGBT organizacija zabraniti pristup, vrtićima, školama i fakultetima.

Dodik je govorio o brojnim aktuelnim temama, ali je komentarisao i napad na LGBT aktiviste u Banjaluci koji se dogodio prošle subote.

“Okupi se neka grupa ovih homoseksulanih organizacija, gori čitav svijet. Jeste, tačno je, Milorad Dodik je dobio najmanje 15 pisama raznih udruženja, koje se bave tradicijom i koje se bave obrazovanjem, da to njih uznemirava. Onda smo rekli, ljudi, dajte nemojte to raditi. Druga stvar, 95 posto tih koji bi učestvovali u tim manifestacijama u Banjaluci, tih homoseksualnih, dolaze sa strane. To jeste sloboda svakog čovjeka, ja to ne sporim, da radi ko god šta hoće, nemam ništa protiv toga, nemam ništa protiv njih, osim toga da meni ne prilaze. Završava tu moje mišljenje o tome”, rekao je Dodik te se upitao zašto pripadnici LGBT populacije misle da svojim ponašanjem nisu ugrozili većinu, kako kaže, koja njeguje tradicionalne vrijednosti.

Spomenuo je i to da brojna udruženja u Sarajevu izražavaju svoj stav o tome, pa je onda napravio i korak dalje pa poručio da će Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) donijeti novi zakon koji će se odnositi na LGBT aktiviste.

“Republika Srpska će u narednih nekoliko mjeseci donijeti zakon u kojem će pripadnicima LGBT organizacija zabraniti prilaz obrazovnim ustanovama. Znači, vrtići, škole, fakulteti, neće moći da rade, neće moći da prilaze, neće moći da vrše propagandu. Zašto mislite da mi nemamo pravo da to uradimo? Taj ćemo zakon donijeti u roku od nekoliko mjeseci”, poručio je Dodik.

Aktivisti “BH Povorke ponosa” napadnuti u Banjaluci

Također, Dodik je u svom izlaganju da zakon treba donijeti LGBT populaciju nazvao pogrešno pa je tako rekao LGPD i ovo nije prvi put da je tako naziva. Postavlja se pitanje da li zaista ne zna kako se izgovara ta skraćenica ili iz nepoštovanja ne želi izgovoriti tačan naziv.

Dodik u posljednje vrijeme predlaže sporne zakone koji se usvajaju na NSRS, a koji su mnogi, a pogotovo međunarodna zajednica nazvali pogrešnim smjerom.

Tako je jučer donesen Nacrt izmjene Krivičnog zakona kojim se nastoji kriminalizovati kleveta pa će se tako ograničiti sloboda govora kako medija tako i ostalih građana, a osim toga snosit će visoke novčane sankcije i imati krivični dosije.

Uprkos brojnim kritikama: Usvojen nacrt Krivičnog zakonika u NSRS

Osim toga, usvojena je jučer i informacija da RS prekida kontakte s ambasadama Velike Britanije i SAD-a, a ovaj sada najavljeni zakon o LGBT aktivistima samo je jedan u nizu onih koje osporavaju brojni aktivisti, političari, udruženja i građani.

Vlada RS usvojila Informaciju: Prekid saradnje s ambasadama SAD i V. Britanije

Dodik je o LGBT populaciji i zakonu o njima govorio u videu ispod od 47. minute:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!