Dodik ponovo izvrijeđao Schmidta, pa sebe uporedio sa haškim optuženikom Slobodanom Miloševićem

Vijesti 28. sep 202313:43 0 komentara
Milorad Dodik (N1/F.Z.)

Predsjednik entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik, ponovo je u intervjuu vrijeđao visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta. Za sve probleme koje ima optužio je Zapad, a istočne sile je hvalio kao jedine poželjne partnere.

Dodik posljednjih sedmica koristi svaki javni istup kako bi vrijeđao Schmidta. Sada ga je u intervjuu za Srnu nazvao “sljednikom fašista i smećem”.

Dodik, kao i većina njegovih najbližih saradnika, podsjetimo, pod sankcijama je SAD-a i Velike Britanije zbog provedbe secesionističke politike i ugrožavanja stabilnosti BiH, a sada kaže kako je to dokaz da najmoćnije zapadne zemlje vode protusrpsku politiku pa se zato treba okrenuti Istoku.

“Kada vam netko pruži ruku sa Zapada, onda znajte da je prevara. Kada vam pruže ruku s Istoka znajte da će dogovor biti realiziran”, smatra Dodik.

Sebe je usporedio sa nekadašnjim predsjednikom Srbije i haškim optuženikom za ratne zločine, Slobodanom Miloševićem, te ustvrdio kako su obojica bili i ostali na udaru jer brane Srbe i Srbiju, a oporbu je opisao kao kvislinge.

“Kao što je bilo Srba u Vladi Ante Pavelića koji su bili generali ustaške vojske koja je izvršila genocid nad Srbima, tako danas imate Partiju demokratskog progresa (PDP) i druge”, kazao je Dodik.

Današnje Srbe je pozvao da se ponašaju kao da se još uvijek vodi bitka na Kosovu, a za Hrvate i Bošnjake je kazao kako mu “ne smetaju” ali samo dok svoje nacionalno i vjersko opredjeljenje drže u privatnosti.

“Oni trebaju imati sva prava, pa i ovdje u Banjoj Luci. Vjera je njihova privatna stvar i sve dok je tako – to je u redu. Ali nije u redu ako se taj identitet želi nametnuti”, kazao je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!