Dodik: Današnju odluku smatram velikim priznanjem i sebi i RS

Vijesti 21. mar 202421:43 4 komentara
F.Z./N1

"Pozdravljam odluku Evropskog savjeta o početku pregovora Bosne i Hercegovine sa EU. Zahvaljujem vladama i parlamentima svih država članica. Ta odluka priznanje je svim građanima i političkim snagama koje se uporno zalažu za jačanje međusobnog poštovanja, dogovora i kompromisa između Srba, Bošnjaka i Hrvata", poručio je u četvrtak predsjednik entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik ponovivši nakon ove odluke Evropskog savjeta da je "nacionalni cilj u 21. vijeku da Srbi ponovo bez granica žive i rade sa svojom braćom i kumovima".

“Ova odluka jača temelje koje je spremna da jača Republika Srpska – dejtonsku i na Ustavu građenu BiH, koja jednako pripada svima.
Zato današnju odluku smatram velikim priznanjem i sebi i Republici Srpskoj za politiku koju je vodila. Stav Evropskog savjeta da dejtonska BiH, sa dva ravnopravna entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda, može da bude član EU pokazuje da unutrašnja struktura BiH nije smetnja”, zaključio je Dodik.

“BiH je po mnogo čemu “mala EU”, test njenog postojanja u prvoj polovini 21. vijeka. U srcu Evrope nalazi se država koja može opstati samo ako se gradi na način na koji su mir i ekonomski prosperitet poslije rata projektom EU izgradile države članice”, dodao je entitetski predsjednik

“Taj put, kao i naš, nije uvijek lak. Nije jednostavan i nije garantovano uspješan, ali je garantovano jedini put koji nas udaljava od tragičnih epizoda iz 20. vijeka. Republika Srpska je kroz izjave komesara za proširenje i izvještaje o napretku Evropske komisije svjesna ključnog doprinosa koji je dala da se današnja odluka donese. Republika Srpska neće likovati jer postoje mnogi koji su današnjem danu pretpostavljali i priželjkivali njen nestanak. Naš put ima svoj nacionalni cilj – da u 21. vijeku Srbi ponovo bez granica žive i rade sa svojom braćom i kumovima”, naveo je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare