Dodik protiv svih: Escobar može narediti likvidaciju, Schmidt je “luzer”

Vijesti 17. jan 202215:13 > 15:25 16 komentara
N1

Milorad Dodik, lider SNSD-a, kazao je kako će "predstavnici Republike Srpske ići na sjednice državnih institucija samo kada je to u interesu RS". Naveo je i to kako će tražiti "način da se otklone razlozi zbog kojih srpski predstavnici ne učestvuju u radu sjednica i institucija". Ponovo je uputio niz kritika i uvreda na račun visokog predstavnika, ali ovaj put i na račun Gabriela Escobara kazavši kako zna da on ima potencijal da naredi nečiju likvidaciju.

Dodikovo obraćanje dolazi nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji mu je poručio kako se predstavnici RS trebaju vratiti u institucije BiH.

“Nije malo ako predsjednik Srbije kaže da zamoljava ovu strukturu da o tome razmisli”, rekao je Dodik.

Najavio izmjene i dopune zakona koje će omogućiti njihov povratak u institucije i najavio da će o tome razgovarati sa svim faktorima.

“Tek kada se te prepreke otklone onda možemo razmatrati, ali ne vjerujem da će biti pomaka”, rekao je Dodik.

Rekao je kako su spremni da podrže dogovore o izmjenama Izbornog zakona ukoliko to dogovore Hrvati i Bošnjaci (koje je ponovo nazvao muslimanima uprkos tome što su Bošnjaci ustavna kategorija), ali na način i da njima bude odgovaralo, misleći na strukturu Doma naroda FBiH i PSBiH, odnosno izbor delagat iz FBiH.

Ponovio je kako nastavljaju s politikom prenosa nadležnosti i istakao da ne idu ka aktivnostima koje će ugroziti teritorijalni integeritet BiH.

“Pojavljivali su se ovdje lažni Šćepani prije, Schmidt jedan od njih”

Okomio se ponovo na visokog predstavnika Christiana Schmidta kazavši kako će se uvijek baviti njima. Nije poštedio ni Gabriela Escobara, pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za region kao ni opoziciju iz RS.

“Vidjeli smo i ovoga što se lažno naziva visokim predstavnikom kako plačljivim tonom ovih dana nešto govori. Eto vidite da sam interesantan, Dodik me pominje – kaže. Pominjem jer je apsolutno abnormalna, luda situacija u kojoj građanin druge države dolazi ovdje i lažno se predstavlja. (…) Oni smatraju da u BiH žive ludaci čim mogu poslati nekoga tako neartikulisanog i nema legitimitet. (…) Na ovim prostorima bilo je situacija gdje su se pojavljivali lažni Šćepani i on će tako ostati zapamaćen u historiji”, rekao je.

Schmidta je nazvao “luzerom” te rekao da je za Njemačku velika sramota što ga je poslala i podržala.

Istakao je kako bi Inzkov zakon možda i prihvatili da su je uvršteno i to da se kažnjava izgovaranje da je “RS genocidna tvorevina”.

Kazao je kako će prisustvovati sjednicama Predsjedništva BiH, ali da će odlučivati onako kako odlučuje inače.

“Sankcije koje su uvedene, ne predstavljaju ni za koga pa ni za mene sjajnu situaciju. Jasno mi je da politike uvažavanja RS ne prolaze kod njih”, rekao je Dodik kazavši ponovo kako Amerikanci podržavaju Bošnjake.

“Escobar ima potencijal da naredi nečiju likvidaciju”

Osvrnuo se i na Gabriela Escobara. Za Erica Nelsona je rekao da laže i iznio niz tvrdnji o kupovini nekretnina i uzimanju para njega i američkih zvaničnika u Crnoj Gori i BiH.

“Poznajem onog Escobara lično. Mislim da ima potencijal i da naredi da se neko likvidira. U svakom slučaju to ne mora da nas brine (…) Kada sam ga pitao zašto se krši Ustav, rekao je ‘da, možda to jeste u skladu s Ustavom, ali nije s politikama. To ne smijemo dozvoliti”, rekao je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (16)

Vidi sve komentare