Dodik se “konačno složio” sa nekim američkim zvaničnikom

Vijesti 18. maj 202322:22 0 komentara
Eric Nelson i Milorad Dodik
Eric Nelson i Milorad Dodik (Srna)

Lider SNSD-a i predsjednik bh. entiteta Milorad Dodik kazao je u četvrtak kako se "konačno slaže" sa nekim američkim zvaničnikom nakon što je specijalni savjetnik državnog sekretara SAD-a Derek Chollet poručio danas da "SAD žele puno sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Chollet i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar pred Odborom za vanjsku politiku američkog Senata izrazili su podršku za nedavne odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, te istakli da je to bilo potrebno kako bi država mogla nastaviti implementirati reforme i nastaviti euroatlantsku integraciju.

“Ostajemo nedvosmisleno opredijeljeni teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, njenim euroatlantskim integracijama i punoj implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma”, kazao je, između ostalog, Derek Chollet. On i Escobar su kao glavnog krivca za narušavanje Daytona označili Dodika.

Ubrzo se oglasio i entitetski predsjednik koji je na zvaničnom Twitter nalogu poručio da se “konačno slaže s jednim američkim zvaničnikom u vezi sa sprovođenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma”…

“Baš kao što je Derek Chollet danas rekao da ‘SAD žele puno sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma’, to želim i ja, kao i poštovanje Ustava BiH, onako kako je napisano. Slažem se i s tim da snagu Amerike treba da osjete svi koji krše Dejtonski sporazum i vjerujem da će tu snagu da osjeti prvo (američki ambasador u BiH) Michael Murphy, koji ovdje ispoljava lične frustracije. BiH može da opstane baš onako kako je napisano u Dejtonskom sporazumu i Ustavu, a ne na način kako to tumače pojedini ambasadori, pa bio on i američki”, ocijenio je Dodik.

Naveo je još u čemu se slaže sa Cholletom.

“Slažem se i sa Cholletovom konstatacijom da je za mnoge u američkoj administraciji pristup Zapadnom Balkanu stvar ličnog jer je jasno da se radi o generaciji službenika koji su svoju karijeru izgradili na razbijanju Jugoslavije. Što se tiče Cholletove priče o etnonacionalizmu, to nije održiva kvalifikacija jer su narodi u BiH ustavna kategorija i na toj konstitutivnosti naroda zasnovan je Dejtonski mirovni sporazum”, zaključio je Dodik.

Inače, Dodik se spominje i u najnovijem izvještaju američkog State Departmenta o vjerskim slobodama u svijetu. Navedeno je da predsjednik Republike Srpske pripadnike bošnjačke nacionalnosti uporno svodi na vjersku grupu, nazivajući ih muslimanima.

Opširnije možete pročitati OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!