Dodik uporan u kontroverznim stavovima, Vučić šuti, OHR ne reaguje

Vijesti 24. apr 202319:51 1 komentar
N1

Izjave Milorada Dodika nikada se ne trebaju shvatati olako, glavne su poruke dijela političara iz Federacije BiH. Zasigurno postoji plan otcjepljenja entiteta Republika Srpska, iako trenutak nije povoljan. No, to ne znači da jednog dana neće biti. Zato mnogi pozivaju na političko jedinstvo u Federaciji kao odgovor Dodikovom secesionizmu, ali kroz institucije države i njihovo očuvanje po svaku cijenu.

Finansijske nedaće natjerale su Dodika da traži pažnju više nego ikad. Milionski krediti koji dospijevaju, a ne mogu se vratiti, smatraju mnogi.

Ipak, član Predsjedništva BiH, Željko Komšić upozorava – svi trebaju biti svjesni opasnosti. Stranci neće pomoći, mišljenja je Komšić. Dodik prijetnjama pokušava izazvati reakciju da se pitanje državne imovine riješi u njegovu korist. Čuvati institucije države po svaku cijenu, nebitno ko njima rukovodi, stava je Komšić, te poziva pravosuđe na reakciju.

“Šta to Dodika dijeli od otcjepljenja? Šta ga dijeli? Jedna sjednica NSRS, jedna naredba MUP-u, medije svakako ima, sedirani smo ovdje, bar dio javnosti u ovom dijelu BiH. Šta ćemo uraditi? Odgovor je ljudi, pozivam se na institucije BiH, dajte to Tužilaštvu neka uradi svoj posao, pa recite ‘evo nije ništa uradio, sve je ovo uredu, ovo je politički legitimno što on priča’. Ili ga spengajte, kao što se svako može spengati. Dokazali ste kad hoćete da možete da osudite svakoga”, poručio je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, novinarima.

Iz Američke ambasade su kazali da Republike Srpske nema bez Bosne i Hercegovine te da neće mirno posmatrati kako Dodik državu vodi u sukob. Pomoći će u očuvanju teritorijalnog integriteta. No, mnogi su pak skeptični.

“On je zapravo produkt međunarodne zajednice. Na taj način žele da discipliniraju prije svega Bošnjake, da ne budemo značajan politički faktor i da se u vlastitoj zemlji ne pitamo, a pogotovo u svjetlu tog nekog novog preslaganja na Balkanu, u svjetlu najnovije agresije Rusije na Ukrajinu. Ti centri moći međunarodni pokušavaju da naprave zapravo tronožac na Balkanu Zagreb-Beograd-Tirana i da se potpuno eliminiše politički utjecaj Bošnjaka”, kaže Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Parlamentu BiH (SDA).

Aleksandar Vučić šuti kao zaliven

Zašto je šutio Aleksandar Vučić, pitaju se mnogi. A pitali smo ga i mi. Dok je Dodik u njegovu prisustvu izražavao želje o otcjepljenju entiteta i pripajanju državi na čijem je čelu. A Vučić pak odgovara političarima iz Federacije “šta hoćete od mene”.

“Koliko su puta govorili da se Srbija miješa u njihove unutrašnje poslove. I kada ništa nismo radili. Sada traže da se miješam u unutrašnje poslove. Ček’, bre hoćete li da se miješam ili ne? Šta hoćete od mene? Ne znate ni sami. Svi znate da sam u pravu. Jeste li vi ludi da mislite da je moj posao da opominjem nekoga šta će da govori, šta ne. Na sve vaše gluposti koje izgovarate, ćutim kao zaliven”, poručuje predsjednik Srbije.

No, Dodika ne zanimaju bilo čije i bilo kakve reakcije. Uporan je u kontroverznim stavovima: “Velika je i časna priča ‘velika Srbija’. Srbija je velika i ona je snažna. To što su oni napravili paranoju od velike Srbije, to je njihov problem.”

OHR ne reaguje. Kako na prijetnje otcjepljenjem, tako i na kontinuirano negiranje genocida. Uzalud se mnogi pozivaju na državno Tužilaštvo. Predmeti koji su bili u radu, više nisu. Genocid može negirati svako dok god ne izaziva konkretne posljedice. Krivične prijave protiv Dodika zbog prijetnji suverenitetu također ostaju do danas mrtve. Iz Delegacije Evropske unije parafraziramo reakciju “tako ne možete u Evropu”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare