Doktorica koja je liječila Melisu i Suada: Njihova posebna stanja su bila izazov

Vijesti 07. okt 202118:22 > 21:02 1 komentar

Nakon sjajne vijesti o trudnici i pacijentu sa Downovim sindromom, koji su preživjeli respirator, veselje u porodicama ovih pacijenata ali i među ljekarima sarajevske Opće bolnice. Koliko emotivno doživljavaju svaki uspješan udah, a koliko ih slomi svaki neuspješan pokušaj liječenja covida, koji u četvrtom valu razvija mnogo opasnije kliničke slike, razgovarali smo sa specijalistkinjom interne medicine Anelom Šubo koja je sve vrijeme liječila gore spomenute pacijente.

Porodilja Melisa Sloboda i Suad Bronja koji je rođen s down sindromom, sigurno će jučerašnji dan pamtiti i slaviti kao drugi rođendan. Melisa i Suad su jučer napustili Opću bolnicu, oporavljeni od covida, nakon što su borbu za život vodili i na respiratoru.

Doktorica Šubo je kazala da su takve situacije poseban doživljaj za osoblje Opće bolnice.

“I medicinske sestre, tehničare i ljekare koji smo od početka uključeni u liječenje naših pacijenata s koronavirusom. Ova dva slučaja su bila posebna upravo zbog posebnosti njihovih trenutnih stanja. Imali smo trudnicu što znači da odmah imate dva života o kojima treba brinuti, kao i Suada Bronju koji je jedan poseban pacijent iz razloga što je to jako posebna kategorija odranije. Svi su pacijenti uplašeni, ali oni su posebno osjetljiva kategorija što nam je predstavljalo popriličan izazov”, kazala je Šubo.

Ispričala je da je mlada trudnica u Opću bolnicu došla u izuzetno teškom zdravstvenom stanju.

“Došla je u trijažnu ambulantu sa saturacijom koja je išla do 80 posto. I ona je zaista najteži bolesnik bila u tom trenutku i odmah je primljena na intenzivnu njegu”, dodala je.

Govoreći o Suadu, doktorica je pojasnila da je jako teško liječiti osobe s Downovim sindromom jer su te osobe već poprilično osjetljive.

“Osjetljiv im je dišni sistem, često imaju komplikacije tokom života vezano za infekcije posebno pluća, srčane tegobe su također česte i druge bolesti krvi. I ovo je jedna posebna bolest i težak izazov i za pacijente koji su zdravi, a ne za one sa zdravstvenim problemima. Pacijent Suad Bronja je ranije imao i operacije i česte respiratorne infekcije tako da kada je došao sa COVID-19 imao je tešku obostranu upalu pluća, respiratorne insuficijencije. U tom momentu nije primljen u intenzivnu njegu već u poluintenzivnu i shvaćen je ozbiljno jer spada u osobe koje imaju već predispozicije za probleme sa tim svojim organskim sistemima zbog sindroma kojeg imaju. Tako da smo se pribojavali tog težeg ishoda, a to je liječenje na intenzivnoj njezi i potreba za podršku respiratora”, naglasila je Šubo.

Dalje je navela da se svo osoblje Opće bolnice itekako veže za pacijente te da su na covid odjelu zaposleni mladi ljekari koji imaju jednu vrstu posebne motivacije da pomognu svima onima koji dođu u ovu ustanovu.

“Toliko je to posebna situacija jer kada smo imali oko 200 hospitalizovanih mi smo znali ime svakog bolesnika i njegovu dijagnozu. I oni su nas znali, prepoznaju nas po glasu i zaista se u velikoj mjeri vežemo za te bolesnike”, istakla je.

Uprkos težini i odgovornosti posla kojim se bavoi, Šubo kaže da ni ona ni njene kolege nisu umorni, ali da jesu zatečeni dužinom kojom traje ova pandemija.

“Možda na trenutke nam se čini da neće biti kraja, pomislimo da posustajemo, ali uvijek iznova nalazimo motiv da se dalje borimo. Stalno smo prisutni i kada nismo unutra na covidu, komuniciramo s kolegama. Nas 30 svaki dan raspravlja o bolesnicima i kada se čuju naše sugestije, glasove i tonove vidi se tu da nema naznaka umoru”, ispričala nam je sagovornica.

Smatra da su ljekari u pandemiji bili prinuđeni promijeniti svoje životne prioritete i odazvati se poslu koji su odabrali.

“Mi smo odabrali da budemo ljekari i na usluzi našim građanima. Ali sve to mijenja raspoloženje, dođemo kućama tužni, razočarani jer nisu uvijek uspješne borbe koje vodimo da spasimo život naših pacijenata. Svi medicinski radnici se boje jednako, tu su naši saradnici koji nisu medicinski radnici, a bore se zajedno s nama. Mi smo jednostavno morali promijeniti odnos prema ličnom životu, česte su dežure, izazov je veliki, fizička, ali i emotivna iscrpljenost je također prisutna. Ono što smo mislili da smo savladala u prethodna tri vala, mislili smo da smo spremni za ono što nas čeka u četvrtom, ali prema onome što vidimo, emotivno nismo spremni, ali zdravstveno jesmo”, poručila je Šubo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare