Konaković o rezoluciji: Potrudit ćemo se da ih Evropa i cijeli svijet vide u pravom svjetlu

Vijesti 18. maj 202413:02 4 komentara

Ministar vanjskih polsova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković kazao je u subotu u Sarajevu da "nas ne zanimaju reakcije" iz Srbije u vezi sa rezolucijom o genocidu u Srebrenici, te je ocijenio da to samo pokazuje susjednu državu u "pravom svijetlu".

Konaković je nakon obilježavanja 32. godišnjice postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo komentarisao sve žešće napade i optužbe iz Beograda kako će ova rezolucija narušiti stabilnost prvenstveno u Bosni i Hercegovini, a onda i na Balkanu, te da je usmjerena protiv jednog naroda.

“Nas njihove reakcije uopšte ne zanimaju nego nam samo njih pokazuj u pravom svijetlu. Potrudit ćemo se da to vidi ostatak Evrope, ali i cijelog svijeta, kakvi su to ljudi koji veličaju ratne zločine. Vidjeli ste zamjenika ministra odbrane koji je u jeku razgovora o rezoluciji otišao i poklonio se ratnom zločincu Ratku Mladiću. Ne treba nam bolji odgovor zašto je ta rezolucija nužna i u ovom trenutku potrebna”, zaključio je Konaković.

I član Predsjedništva BiH Željko Komšić posjetio je danas okupljanje povodom obilježavanja 32. godišnjice postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo. Komšić je u svom obraćanju novinarima govorio i o rezoluciji o genocidu u Srebrenici i političkim potezima iz Beograda.

“Sada se pokazuju prijatelji BiH, to treba pamtiti. Za budućnost treba pamtiti. Jednostavno, znamo na koga se čovjek može osloniti, ne zato što smo to mi, riječ je o univerzalnim stvarima, riječ je o genocidu koji se počinio ljudima na račun toga što su bili muslimani, Bošnjaci, u našoj zemlji. Ima genocida, nažalost, i dan danas po cijelom svijetu. Razlika između tih genocida jeste što je genocid u Srebrenici potvrđen presudom međunarodnih sudova. Šta više treba da se bilo komu u svijetu dokaže da je to ispravno”, kazao je, između ostalog, Komšić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare