Dr. Hadžidedić: Kritičnije nego 1992. godine, EU radi na rasturanju BiH

Dan uživo 27. dec 202117:01 > 18:08 19 komentara

Dr. Zlatko Hadžidedić, profesor međunarodnih odnosa, kazao je za N1 kako se Bosna i Hercegovina nalazi u delikatnoj situaciji dodavši da nije bilo gore stanje od 1992. godine. Ocijenio je kako se Evropska unija samo deklarativno zalaže za cijelovitu BiH, a iza kulisa radi na njemom "brisanju sa mape" i "formiranju velike Srbije, Hrvatske i Albanije". Kao argument za svoju tezu Hadžidedić je naveo kako desnica u potpunosti kontroliše Evropski parlament i Brisel.

N1: Ova 2021. je na izmaku. Sa političkog stanovišta, da li je po BiH najgora godina od 1996. naovamo?

Hadžidedić: Najgora je od 1992. Ovo je mnogo kritičnija situacija nego što je bila 1992. u smislu vanjskopolitičkog okruženja koje se formiralo sa idejom da BiH po svaku cijenu treba rasturiti i izbrisati sa mape. Evropska zajednica 1992. je nominalno stajala iza toga, prije svega Britanija i Francuska, a ostale zemlje nisu toliko tome pridavale značaja ili su bile ravnodušne. Sad imamo posla sa kompletnom EU. Unutar Evropskog parlamenta naći ćemo drugačije snage poput Zelenih i ljevice, koji će se protiviti ovom što se ovdje dešava, ali čitavo desno krilo u okviru EU kontroliše situaciju u Briselu i nema dilema da treba izbrisati BiH i formirati veliku Srbiju i Hrvatsku.

Ali EU stalno šalje poruke kako je za suverenu i teritorijalno nedjeljivu BiH, koja će u budućnosti biti dio evropske porodice?

Sve ove godine lažu. Šta se treba desiti s njihove strane da vidimo da nam žele zlo? Njihovo uvjerenje je da može samo fukcionisati etnički čista država i to žele na Balkanu. To je već urađeno u Hrvatskoj. Takva je Slovenija. Slično je u Mađarskoj i Poljskoj. To je model koji se svuda treba promovisati u zapadnoj Evropi. EU se formirala na dvostrukim standardima – jedni važe za njih, a drugi za nas. Imate primjer sa državnom imovinom i dođe jedna Oliver Varhelyi iz Evropske komisije i nametne da se dijeli. Imovina se ne može prenijeti ni na kakvu RS ili FBiH. Ona se može dati entitetima na upravljanje.

Vidite još jednu stvar. Priča o visokom predstavniku. Rusija i Srbija stoje da se ukine. Ako se ukine Ured visokog predstavnika, a čitav Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma je posveće njemu… ako ste ukinuli taj aneks ukinuli ste cijeli Dejtonski sporazum. Ugovor ne može važiti ako izdvajate jedan dio njega.

Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar boravi u posjeti Bosni i Hercegovini. Poručuje kako prate situaciju i pozivaju sve na mir. Koliko je Turska zaista zainteresovana za dešavanja u našoj zemlji?

Mislite da Turska nije iza ove priče? Desničari upravljaju turskom vladom. Desničari u Turskoj i Evropi se jako dobro sporazumjevaju i razumiju. To je jedna pljačkaška familija.

SAD su najvažniji saveznik BiH?

SAD su imale vrlo ograničenu viziju za Balkan. One su od devedestih samo zalagale da se ne mijenjaju granice bivših jugoslovenskih republika i nemaju viziju šta dalje, ali druge zemlje EU su izašle sa idejom da treba pod svaku cijenu izbrisati Sjevernu Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu sa mape kako bi se formirale velika Srbija, Albanija i Hrvatska.

Dolazak specijalnog britanskog izaslanika Stuarta Peacha u BiH?

Britanija je jedina sposobna promijeniti situaciju u BiH. Ona je uvukla sve u svoju igru i onda će se pojaviti kao spasioci na bijelom konju. Ovi desničari su rasisti, potvrdio je to i Orban izjavom o muslimanima, dok Britanija nema predrasudu. Britanija se pokreće svojim interesima. Oni imaju ambicije da se vrate kao vodeća svjetska sila i oni znaju to da rade. U Bosnu i Hercegovinu je Britanija poslala svoga vojnika sa najvećim znanjem, niko to slično nije uradio. Niko nema “težinu” kao sir Stuart Peach, koji je bio najviše vojno lice u NATO-u. Ako su oni odlučili napraviti zaokret za 180 stepeni to nije slučajno urađeno, zaključio je Hadžidedić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare