Džaferović se u Londonu sastao sa sir Peachom

Vijesti 13. jul 202216:54 0 komentara
Stuart Peach i Šefik Džaferović (Predsjedništvo BiH)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović se sastao sa specijalnim izaslanikom Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske za Zapadni Balkan Stuartom Peachom.

Sastanak je upriličen uoči komemoracije u povodu 27. godišnjice genocida u Srebrenici koja će biti održana večeras u Ministarstvu vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, nakon što je jučer u Parlamentu održana posebna komemoracija.

Džaferović je zahvalio vlastima Ujedinjenog Kraljevstva na posvećenom pristupu u čuvanju sjećanja na genocid u Srebrenici, čime vlasti ove države pokazuju najviši stepen civilizacijske svijesti.
Razgovarano je o 27. godišnjici genocida, te o pritiscima vlasti entiteta RS na žrtve i nastojanjima da se, uprkos sudskim presudama, negira genocid i prikriju njegovi tragovi.

Džaferović je kazao da vlasti Srbije i Republike Srpske sistemski poriču genocid i time sprečavaju obnovu povjerenja i pomirenje, onemogućavajući ljude u Bosni i Hercegovini i regiji da grade svjetliju perspektivu.

Razgovarano je o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, sa posebnim naglaskom na utjecaj ruske agresije na Ukrajinu na stanje u Bosni i Hercegovini.

Posebna pažnja posvećena je energetskoj, ekonomskoj i krizi u snabdijevanju hranom, kao i potencijalnim političkim posljedicama.

Džaferović je zahvalio Vladi Ujedinjenog Kraljevstva na snažnom angažmanu u BiH i pozvao da se nastavi i dodatno osnaži ovaj odgovoran pristup vlasti Ujedinjenog Kraljevstva kao jednog od svjedoka Dejtonskog sporazuma, članice PIC-a i strateškog saveznika BiH, saopšteno je iz Kabineta predsjedavajućeg.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!