Džidić: Blokada, odgoda i neučestvovanje na izborima za vladajuću koaliciju u RS nije opcija

Vijesti 13. maj 202417:32 0 komentara
N1

Da li je šutnja iz Banjaluke uvod u smirivanje krize ili nagovještaj njenog mogućeg produbljenja? Kako bi mogli izgledati oktobarski izbori i mogu li se i prije njih očekivati promjene na domaćoj političkoj sceni uz ostalo pitali smo izvršnog direktora i glavnog urednika BIRN-a Denisa Džidića.

Kako je poznato, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je za večeras u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu je zakazan sastanak stranaka partnera na nivou BiH. Džidić smatra da ako se održi danas sastanak možemo očekivati ono što dominira u političkim narativima i dominira u najavama Vijeća ministara.

“Dakle, onih redovnih zakona koji su u paketu nekih redovnih procedura Vijeća ministara, ponovnih pokušaja pregovora oko sjedišta Apelacionog  suda BiH, za zakon o sudovima ne postoji saglasnost jedan duži period, i mislim da će se nastaviti pregovori oko toga”, rekao je Džidić.

Istaknuo je i da bi pobjeda za vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj bila “usvajanje bilo kojeg zakona novog izbornog kojim bi se nastavilo legitimizirati neke stvari koje su njima prihvatljive”.

“Onda bi u svojim narativima mogli reći – mi nismo prihvatili zakon Schmidta, nego smo insistirali na svom. Blokada izbora, odgoda izbora , neučestvovanje na izborima za njih nije opcija, a također znaju da negdje Međunarodna zajednica, ne bi prihvatila da se izbori ne održe”, istaknuo je naš sugovornik.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić kazao je ranije za N1 da će morati u vezi izbora “progutati žabu”.

Džidić je mišljenja da je to vrlo politički pragmatično razmišljanje.

“U slučaju da Trojka ne bude spremna da pregovara, ukoliko ne bude spremna dati određene stvari, kako bi dobila druge neke evropske zakone, onda možda budemo imali situaciju da se približimo izborima i da budu po nametnutim izmjenama Schmidta. Onda vladajuća koalicija u RS ima opciju da nema izbore, što se neće desiti, ili da ne pobjedi na njima ukoliko ne učestvuje u tom kontekstu da izgubi vlast, tako da nema izbora nego ‘progutati tu žabu'”, smatra Džidić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!