Sarajevo Business Forum i novi put svile

Ekonomija 04. maj 201617:33 > 19:23
N1

Sedmi Sarajevo Business Forum otvoren je danas, a trajat će dva dana pod sloganom Perspektive Kina +16 zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope. Glavni cilj je predstaviti privredne potencijale zemalja Jugoistočne Evrope uz mogućnosti saradnje s Kinom, kao privrednom silom.

Ove godine na SBF-u Kina učestvuje sa 150 članova delegacije, zatim Indija sa 25 biznismena i investitora, kao i brojni ministri i privrednici iz Malezije, Saudijske Arabije, ministri ekonomije i trgovine iz Katara i Kuvajta i brojni drugi.

“BiH može igrati značajnu ulogu u kreiranju ekonomskom potencijala i dinamizma na novom putu svile”, ovo je danas izjavio predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Izetbegovićeva izjava o novom putu svile zasjenila je i moto Sarajevo Business Foruma – jedna regije, jedna ekonomija. Ali, činjenica jeste da su i Kina i Evropska unija mnogo zainteresovane da ulažu u ovu regiju. Kina je jedna od ključnih ekonomskih igrača u regiji i nudi ogroman novac za infrastrukturne projekte. Jedan od njih je i izgradnja Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, vrijednog 700 miliona eura. Premda je Memorandum o saradnju potpisan još 2014. godine, na Kineskom samitu u Beogradu, tek sada treba da se zvanično oglasi kineksa vlada, a onda i da novac stigne u BiH.

“Očekujemo u narednih nekoliko sedmica ili mjeseci konačan stav kineske vlade u vezi sa finansijskom konstrukcijom projekta”, otkrio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvidzić.

Osim Bloka 7, Kinezi za zainteresovani i za igradnju Termoelektrane Banovići, o čemu bi uskoro trebalo da bude potpisan i tehnički ugovor o ulaganju. Premda Kina Bosnu i Hercegovinu vidi kao dio jedne regije, postoji spremnost i da se kinesko tržište otvori za bh. poljoprivredne proizvode. Ipak, velika Kina cijelu regiju prosmatra kao jedan ekonomski prostor.

“Trebalo bi više posmatrati sve zemlje zapadnog Balkana kao jednu cijelinu, jer su ove zemlje vrata prema istoku, a BiH je mjesto spajanja istoka i zapada”, smatra kineski ministar Ning Jizhe.

Prisustvo Kine na ovim prostorima sve je evidentnije, ali teško se može reći da su zemlje regiona spremne da uzmu ono što im se nudi, a to je veliki investicijski fond za infrastrukturne i energetske projekte. Ideje koje plasira BiH ponavjaju se iz godine u godinu, poput Jadransko-jonske autoceste, luka na Savi, aerodroma Sarajevo, željeznice Sarajevo-Beograd. No, gotovih projekata još nema, a istu takvu listu želja BiH je u putila i prema fondovima Evropske unije.

Zemlje regije su trenutno u poziciju da biraju odakle će uzeti novac, sa zapada ili dalekog istoka. Samo da se još osposobimo da pišemo projekte.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Više u prilogu Borisa Breze…