Danas će u promet ponovo biti puštena Zenička zaobilaznica

Ekonomija 15. jul 202109:55 1 komentar
N1

Danas će u promet biti puštena 10,5 kilometara duga novoizgrađena dionica autoputa Zenica sjever – Zenica jug nakon što je završen tehnički pregled izvedenih radova, kao i cjelokupne građevinske dokumentacije čiji su prethodno utvrđeni nedostaci otklonjeni.

Potpisane su upotrebne dozvole za “Zeničku zaobilaznicu” na autoputu na Koridoru Vc nakon čega će ta dionica biti puštena u promet.

Josip Martić , ministar prostornog uređenja FBiH, kazao je da je ta procedura trajala šest mjeseci, ali da se morao ispoštovati zakon.

Dionica puštena pa zatvorena

Podsjetimo, N1 televizija je prošle godine u decembru ekskluzivno objavila da je dionica autoceste Koridora Vc tzv. Zenička zaobilaznica, puštena u promet bez ijedne dozvole za rad.

POVEZANE VIJESTI

Nijedna od tri poddionice nisu imale upotrebnu dozvolu, o čemu je bila obaviještena i federalna inspekcija.

Tada su nam u odgovoru odgovoru iz JP Autoceste Federacije naveli kako je za poddionicu Drivuša-Klopče obavljen tehnički pregled sa pozitivnim ishodom i kako se narednim danima očekuje odobrenje za upotrebu, dok je za preostale dvije dionice poddionice Klopče-Donja Gračanica i Donja Gračanica -Tunel Zenica (južna sekcija) u toku postupak dobijanja iste.

Iz Ministarstva uputili izvinjenje

U Ministarstvu prostornog uređenja koje je nadležno za dozvole, odbili su tada ove navode. Kazali su da upotrebna dozvola nije izdata, niti da je u resorno Ministarstvo stigao zahtjev za upotrebnu dozvolu za dvije poddionice.

Martić je podsjetio na taj problem te uputio izvinjenje javnosti zbog dužine trajanja procesa i naglasio da bi svi trebali izvući pouke iz tog slučaja, uključujući investitore, izvođače radova i ministarstvo, kako se to ne bi ponavljalo.

Zenička zaoiblaznica je potom zatvorena i nakon sedam mjeseci, danas će ponovo biti puštena u rad. Ovaj put sa svom potrebnom dokumentacijom i provjerama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare