Kako su mladi milijarderi došli do izuzetnog bogatstva

Ekonomija 06. apr 202417:59 0 komentara
Leonardo Maria Del Vecchio i njegova žena Jessica Serfaty Gala (Diane Coriat / Shutterstock Editorial / Profimedia)

Dolazi prvi talas "Velikog transfera imovine". U narednih dvadeset godina, superbogataši će svojim nasljednicima predati 4,8 milijardi eura imovine.

Prema Forbesu, svi svjetski milijarderi mlađi od 30 godina naslijedili su svoje bogatstvo.

Potonji prati prvi talas “velikog transfera bogatstva”, u kojem se očekuje da najmanje hiljadu bogatih ljudi preda 5,2 milijarde dolara (4,8 milijardi eura) svojim nasljednicima. Očekuje se da će prijenos imovine trajati čak dvadeset godina.

Guardian također prenosi da danas ima više milijardera nego ikada prije (2.781). Ostrvski mediji predviđaju i da će se broj superbogataša u narednim godinama povećati zbog prenošenja bogatstva na mlađe generacije.

Ko su mladi milijarderi?

Forbes je pronašao 15 milijardera koji imaju 30 ili manje godina. Niko od njih nije stekao svoje bogatstvo. Imali su koristi od velikog nasljedstva.

Među njima je i troje djece Leonarda Del Vecchiaja, osnivača kompanije Luxottica za luksuzne naočare za sunce. Postali su milijarderi nakon njegove smrti 2022.

Dvadesetosmogodišnji Leonardo Maria (na fotografiji sa suprugom Jessicom Serfaty Gala ) i njegova dva mlađa brata i sestre naslijedili su po 12,5% udjela u vlasništvu porodice Delfin sa sjedištem u Luksemburgu prije dvije godine. On posjeduje skoro trećinu kompanije koja stoji iza brendova Ray-Ban i Oakley. Bogatstvo svakog brata i sestre procjenjuje se na 4,7 milijardi dolara.

Među tridesetak mladih milijardera su i 27-godišnji Firoz Mistry iz Irske i njegov 25-godišnji brat Zahan. Sa svojim udjelima u Tata Sons – matičnoj kompaniji indijskog konglomerata Tate Group, koji posjeduje automobilske marke uključujući Jaguar Land Rover, imaju blizu 4,9 milijardi dolara pod svojim rukama. Svojih 4,6% udjela u kompaniji naslijedili su 2022. godine također nakon smrti svog oca Cyrusa Mistryja. Umro je manje od tri mjeseca nakon njihovog djeda Pallonjija.

Najmlađa milijarderka na svijetu je 19-godišnja Livia Voigt, koja je naslijedila skoro tri posto udjela u brazilskom proizvođaču električne opreme WEG Industries. Suosnivač ju je njen djed Werner Ricardo, koji je umro 2016. godine. Bogatstvo Voigt trenutno se procjenjuje na 1,1 milijardu dolara.

Na listi je i njena starija sestra Dora Voigt de Assis, koja ima 26 godina.

Francuz Bernard Arnault i njegova porodica već su neko vrijeme usidreni na prvom mjestu generalne liste najbogatijih Zemljana. U međuvremenu, Jeff Bezos i Elon Musk smjenjuju se na drugom mjestu liste najbogatijih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!