Prodaja električnih automobila raste, ali još ne zamjenjuju automobile na gorivo

Ekonomija 21. aug 202310:02 0 komentara
Pixabay

Više kupaca ove godine bira električna vozila nego ikada prije, prema podacima o prodaji vozila kompanije Cox Automotive.

Iako je prodaja električnih vozila imala relativno dobar rast u posljednjih nekoliko godina, ovaj trend se ubrzao ove godine. Američki potrošači kupili su skoro 300.000 novih električnih vozila na baterije (BEV) u drugom tromjesečju – novi rekord, prema podacima Coxa.

Ne samo da je to više od 48% više nego prošle godine, to je više EV nego što je prodato u cijeloj 2019. To čak ni ne računajući prodaju plug-in hibridnih električnih vozila (PHEV), koja mogu raditi na plin ili struju i bateriju koji se može puniti bilo kablom za punjenje ili generatorom koji pokreće motor.

Cox Automotive sada predviđa da će prodaja potpuno električnih vozila u SAD-u po prvi put ikada probiti rekord od milion vozila 2023. godine. Više od 557.000 BEV-a je već prodato do sada ove godine do kraja drugog tromjesečja.

Stručnjaci kažu da je prodaja električnih vozila podstaknuta brojnim faktorima, kao što su smanjenje cijena, veći izbor dostupnih vozila i više državnih i proizvodnih ulaganja.

“To je samo ova savršena oluja svih ovih stvari koje se spajaju”, rekla je Stephanie Valdez-Streaty, direktorica industrijskih uvida u Cox Automotive.

Zakon o smanjenju inflacije također pokreće rast prodaje, rekla je Valdez-Streaty za CNN.

Preko IRA-e, savezna vlada je početkom godine počela nuditi porezne olakšice u iznosu do 7.500 dolara za električna vozila, djelomično na osnovu toga gdje su automobili i njihove električne komponente nabavljeni i sastavljeni. Samo 18 EV modela od 97 na tržištu trenutno se kvalifikuje za ovaj poreski kredit, prema Savezu za automobilske inovacije, neprofitnom trgovačkom udruženju.

Ovogodišnji najprodavaniji električni automobili – Tesla Model 3, Tesla Model Y, Chevrolet Bolt, Rivian R1T i Volkswagen ID.4 – kvalifikuju se za barem dio poreskog kredita IRA-e, rekao je Valdez-Streaty.

Tržište električnih vozila ulazi u prelazni period, rekla je ona. Više od polovine potrošača razmišljalo je o kupovini novog ili polovnog BEV-a u narednoj godini, prema istraživanju Cox Automotive objavljenom u junu. Samo 38% potrošača je reklo isto u 2021.

Projekcije prodaje američke Uprave za energetske informacije predviđaju da će prevođenje interesa kupaca na tržište sa većinom EV-a potrajati nekoliko decenija.

Pod pretpostavkom da trenutni zakoni i propisi ostanu nepromijenjeni, godišnji postotak novonabavljenih BEV i PHEV vozila smanjuje se na otprilike 17-19% od 2035. do najmanje 2050. godine, prema projekcijama EIA. I dok je interes potrošača za električna vozila osjetljiv na cijenu benzina, agencija predviđa tržišni udio električnih vozila od manje od 30% čak i po scenariju s cijenama nafte od čak 190 dolara po barelu u dolarima 2022.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!