U neočekivanom potezu, Xiaomi dobio dozvolu za proizvodnju električnih vozila

Ekonomija 23. aug 202311:27 0 komentara
Reuters

Xiaomi Corp dobio je odobrenje kineskog državnog planera za proizvodnju električnih vozila (EV), izjavile su dvije osobe bliske tom pitanju, što je veliki korak ka cilju kompanije koja se primarno bavi proizvodnjom pametnih telefona da proizvodi automobile do početka sljedeće godine.

Nacionalna komisija za razvoj i reformu (NDRC), koja reguliše nova ulaganja i proizvodne kapacitete u kineskoj automobilskoj industriji, dala je odobrenje za proizvodnju električnih vozila kompaniji Xiaomi sa sjedištem u Pekingu ranije ovog mjeseca. Xiaomijev poduhvat tek je četvrti od kraja 2017. koji je dobio odobrenje NDRC-a.

Dok NDRC-ovo odobrenje približava Xiaomi masovnoj proizvodnji električnih vozila više od dvije godine nakon što je prvi put kompanija objavila svoje planove, poduhvatu je još uvijek potrebno odobrenje Ministarstva industrije i informacija (MIIT), koje procjenjuje nove proizvođače automobila i modele u pogledu tehničkih i sigurnosnih uslova.

I to bi ušlo u kineski sektor proizvodnje automobila u vrijeme kada se najveće svjetsko tržište automobila bori sa nizom problema, uključujući preopterećenost kapaciteta i usporavanje potražnje koji su podstakli rat cijenama i pogodili marže dobavljača.

Xiaomi je obećao ulaganje od 10 milijardi dolara tokom jedne decenije u automobilski biznis i postavio za cilj masovnu proizvodnju svojih prvih automobila u prvoj polovini 2024. Ali bilo je sumnje da li bi rok mogao biti ispunjen jer je NDRC bio oprezan u odobravanju novih Planovi proizvodnje električnih vozila kompanija zbog zabrinutosti oko prevelikih kapaciteta i usporavanja potražnje u sektoru.

Plan kompanije Tesla Inc (TSLA.O) da proširi svoju fabriku u Šangaju još nije dobio odobrenje za nastavak, javio je Reuters u junu. A izvori iz industrije su ranije rekli Reutersu da američki proizvođač luksuznih električnih vozila Lucid Group (LCID.O) želi da proizvodi automobile u Kini, ali su mu rekli da je ta mogućnost mala.

Reuters nije odmah mogao utvrditi zašto je NDRC odobrio Xiaomi. Vlada je označila kompaniju proizvođača električnih vozila kao važan projekat industrijske modernizacije.

Xiaomi, koji posjeduje treći najveći svjetski brend pametnih telefona po isporukama, nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar. NDRC i MIIT takođe nisu odmah odgovorili na faksom poslane zahtjeve za komentar. Izvori su odbili da budu imenovani.

Reuters

Dok je čekao odobrenja, Xiaomi je nastavio sa tim poduhvatom, dovršavajući izgradnju fabričkih objekata sposobnih za proizvodnju 200.000 električnih vozila godišnje u Pekingu, navodi se u izvještaju državnog lista Beijing Daily u julu.

Xiaomi planira proizvesti oko 100.000 električnih vozila sljedeće godine, rekao je jedan od izvora. Takođe je ubrzao zapošljavanje radnika za svoju fabriku električnih vozila od prošle sedmice jer priprema povećanje proizvodnje u decembru, rekla su za Reuters dva radnika Xiaomija, koji nisu željeli da budu imenovani zbog osjetljivosti tog pitanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!