Životni troškovi zeničkih rudara stavljeni na čekanje

Ekonomija 14. mar 202419:40 1 komentar

Dugogodišnja nebriga i manjak vizije za eneregetski sektor dolaze na naplatu. Rudnici isporučuju manje ugljena, proizvodnja struje je u padu, a rudari ponovno bez plaća. Je li ovo sve uvod u najcrnji scenarij?

Da li će epilog dugogodišnje agonije biti gašenje rudnika Zenica? Kada će konačno rudari dobiti svoju posljednju platu? Ova pitanja muče zeničke komorate. Na sastanku u Kaknju predstavnici Sindikata, Elektroprivrede, Vlade Federacije. Konkretnog rješenja danas nije bilo, direktor zeničkog rudnika kaže da to očekuje uskoro. Pitali smo ga koliko će još ljudi čekati platu.

“Pa… nadam se ne dugo”, kazao je Mensur Hukić, direktor RMU Zenica.

Rudnik Zenica Elektroprivredi nije isporučio dogovorene količine uglja. U prva tri mjeseca ove godine rudnici iz sastava koncerna dostavili su 30% manje uglja od očekivanog. Rudari u međuvremenu rade sa zastarjelom opremom, a zeničko ”Raspotočje”, gdje traje radnički neposluh, opasno je za rad.

“Govorimo o obrušavanju krovine u eksploatacionom polju, ugrožena je oprema. Neposluh je pa je manja ugroženost ljudi. Stanje je teško, ali se može prevazići. U narednih 15 dana stručni tim će reći u kojem pravcu RMU Zenica može da ide”, kazao je Nedžad Duraković, Sindikat pogona ”Raspotočje” RMU Zenica.

Iz Elektroprivrede su poručili da ne odustaju od rudnika Zenica, ali da dosadašnji način funkcionisanja više nije moguć:

“Mora se obezbijediti samoodrživi koncept razvoja rudnika Zenica, ako misle poslovati. Na ovakav način RMU Zenica ne može poslovati, ne možete računati na pozajmice dugoročne iz EP BiH, a odgovarati sa proizvodnjom 32%”, kazao je Sanel Buljubašić, Elektroprivreda BiH.

“Katastrofalno je stanje. Raduje nas činjenica da smo se usaglasili da je isplata plata obaveza koja se ne može ignorisati i Sindikat očekuje konkretna rješenja u toku iduće sedmice, to smo predstavili kao zvaničan stav Sindikata”, kaže Sinan Husić, Sindikat radnika rudnika FBiH.

S druge strane Elektroprivreda bilježi finansijski gubitak. Prema Planu za naredni period to će se promijeniti uz povećanje cijene struje, ali ne za sve. Tačnije uvođenje blok tarifa sasvim je izvjesno:

“Građanima i drugim potrošačima koji iznadprosječno i nepotrebno troše električnu energiju poveća cijenu, a svi građani koji prosječno troše njih je preko 60%, neće im biti dodatno povećana cijena električne energije”, kazao je Vedran Lakić, ministar energetike i rudarstva FBiH.

Sve je to neophodno, kažu iz Elektroprivrede, jer je došlo do povećanja otkupne cijene uglja, smanjene proizvodnje, i povećanja ostalih troškova. U međuvremenu, životni troškovi zeničkih rudara ostavljeni su na čekanje – nepoznato je kada će dobiti svoju teško zarađenu platu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare