Elektroprivreda odbila sporazum, nova okupljanja rudara večeras

Vijesti 26. nov 202111:56 > 12:09 3 komentara
N1

Rukovodstvo Elektroprivrede BiH ne prihvata prijedlog sporazuma koji je Samostalni sindikat radnika rudnika uglja u Federaciji Bosne i Hercegovine usaglasio sa Ministarstvom industrije i energetike, potvrdio je danas predsjednik Sindikata Sinan Husić.

Husić je dodao da će zbog toga proizvodnja u svim rudnicima u sastavu koncerna i dalje biti obustavljena.

“Od jutros smo očekivali pozive i dogovor, od kojeg očigledno nema ništa. Mi smo i dalje u radničkom neposluhu”, rekao je Husić.

On kaže da sindikat rudara “poziva lidera DF-a Željka Komšića da objasni radnicima i građanima zašto generalni direktor Elektroprivrede BiH, koji je njegov kadar, ne može biti smijenjen”.

Oni su pozvali članove porodica rudara i građane da im daju podršku na današnjim jednosatnim okupljanjima od 18.00 do 19.00 sati ispred direkcija rudnika u gradovima u kojima oni egzistiraju.

Rudari iz sedam rudnika u FBiH odlučili su da prekinu protest pred zgradom Federalne vlade u Sarajevu i vrate se kućama, ali proizvodnju uglja neće nastaviti dok ne budu usvojeni njihovi zahtjevi.

Zaposleni u sedam rudnika u FBiH koji posluju u okviru koncerna Elektroprivreda, između ostalog, traže stavljanje van snage spornih pravilnika, smjenu generalnog direktora Elektroprivrede i direktora rudnika uglja u sastavu ovog javnog preduzeća, te utvrđivanje minimalne plate u rudarstvu u iznosu 1.000 KM.

U rudnicima koji posluju u okviru Elektroprivrede obustavljena je proizvodnja u svim pogonima.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH raspravljat će na sjednici 30. novembra o štrajku rudara i njihovim zahtjevima upućenim sa protesta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare