Emrić: Usvojili smo benigne zakone, a nismo prvu obavezu iz 14 prioriteta EK

Vijesti 13. mar 202417:42 0 komentara

Jasmin Emrić, zastupnik NES-a u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, kazao je u Danu uživo da ne vjeruje da će nakon 21. marta, ukoliko Evropsko vijeće odobri pregovarači statusa za BiH, ključne stvari ići brzo jer smo do sada, kako je dodao, usvojili "benigne zakone", a i oko njih su se "teško usaglašavali".

Emrić je u razgovoru za N1 istakako važnost “zelenog svjetla” Evropske komisije naglasivši kako su za takvu odluku “zaslužni podjednako svi politički subjekti”, i vlast i opozicija.

Međutim, zastupnik NES-a kritikovao je vlast nije izmjenila Izborni zakon kako bi ojačala izborni integritet, a to je bila “prva obaveza i uslov iz 14 prioriteta iz oblasti demokratije”.

Kako ste vi doživjeli ovaj aktuelni trenutak vezan za Evropsku uniju, kome se mogu pripisati najveće zasluge?

Mislim da je važno da je Evropska komisija dala zeleno svjetlo i preporučit će Evropskom vijeću da BiH uđe u pregovarački proces za članstvo u EU. Iza nas je jedan duži period u kojem se radilo na ispunjavanju uslova, onih 14 prioriteta, a dalje se to pretvorilo i u ispunjavanje uslova za otvaranje pregovora sa Unijom. Zaslužni su podjednako svi politički subjekti, vlast i opozicija jer je u fazama usvajanja učestvovala i opozicija. Često nismo bili zadovoljni transparentnošću tokom usvajanja pojedinih zakona.

Koliko su po vama dobri usvojeni zakoni?

Dao bih polovičnu ocjenu, ima nekog unapređenja u nekim zakonskim rješenjima, ali ima i dosta onih koji nisu zadovoljili standarde Evropske unije. Mi još nismo dotakli istinski reforme, često smo bili u situaciji da glasamo ili ne glasamo za zakonsko rješenja zbog evropskog puta, a ne zbog suštine zakonskog rješenja. Ali najvažnije da je Evropska komisija prihvatila.

Kako komentarišete izjavu Urusle von der Leyen da je u posljednjih godinu urađeno više nego u proteklih deset?

Ne bih to mogao tako euforično postaviti jer je i ranije bilo prijedloga zakona koji su obaveza za evropski put, ali nisu dobili podršku. Mi smo i prije nekoliko godina mogli ispuniti uslov jer je u Predstavničkom domu usvojen Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa, ali su ga HDZ i SNSD oborili u Domu naroda. Stvar je tog političkog konteksta, sada je očigledno bio jači pritisak evropskih zvaničnika. Ja sam kritikovao taj Zakon (o sprečavanju sukoba interesa), ali ga prihvatam zato što je to jedna od kvačica na evropskom putu.

Šta vi mislite šta će biti sa zakonom o sudovima, ko će popustiti?

Jučer je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine razmatralo Prijedlog zakona o sudu BiH i dogovorili su se da radne grupe i dalje usaglašavaju taj tekst. Nisam optimista, mislim da se ovdje radi o vrlo ozbiljnim pitanjima koja su u vezi sa nadležnošću suda. Podsjetio bih da je Minisratstvo pravde BiH prije nekoliko mjeseci poslalo Prijedlog zakona o sudovima BiH, a prije mjesec dana je promijenjen taj koncept i sada je to zakon o sudu BiH što nije u skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije. Po novom tekstu sporne su i nadležnosti Suda BiH i ne vidim da se radi nikakva reforma mijenjanjem postojećeg zakona. I u starom zakon imamo Apelaciono odjeljenje, ali se značajno ograničavaju i smanjuju nadležnosti Suda BiH. Mislim da se to ne smije prihvatiti.

Moje mišljenje je da taj zakon kako je sada postavljen – nepotreban je. Sada je sjedište Suda i Apelaciono odjeljenje u Sarajevu, a ako se ne uspunjavaju obaveza da se provede reforma onda je bolje da ne radimo nakaradna rješenja. Ne treba se dozvoliti da Sud BiH ne bude nadležan za neka krivčna djela koja se dešavaju na cijelom teritoriju BiH i ne smije se dozvoliti da se ukine nadležnost Suda BiH za usklađivanje sudske prakse, a to je sve sadržano u ovom prijedlogu. Nije ovo dobro rješenje.

Šta će se događati nakon 21. marta? Kako mislite da će odnosi u koaliciji izgledati onog trenutka kada na dnevni red stignu krupna pitanja?

Ako Evropsko vijeće potvrdi prijedlog da Bosna i Hercegovina započne pregovore sa Evropskom unijom to će značiti da BiH dobija kartu da igra na terenu EU po njenim pravilima. Ukoliko dobro budemo igrali ići ćemo ka članstvu, a ukoliko budemo stagnirali možemo ostati kao neki drugi zaglavljeni desetljećima. Nadam se da ova nova pregovaračka faza će biti motiv da radimo iako sam svjestan da suštinske stvari nismo ispunili, a pred nama su. Radi se o ispunjavanju obaveza da Bosna i Hercegovina mora implementirati presuda Evropska suda za ljudska prava. U tom kontekstu nas čeka i sudska reforma. Moram podsjetiti da nismo izmjenili ni Izborni zakon kako bi jačali izborni integritet, a to je bila prva obaveza i uslov iz 14 prioriteta iz oblasti demokratije. BiH mora uskladiti Izborni zakon sa standardima EU. Nažalost to vlast nije dozvolila, srušili su prijedlog zakona u Domu naroda. Oko ključnih stvari neće ići brzo, moram reći da smo usvojili benigne zakone, a i oko njih su se teško usaglašavali.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!