Escobar za N1: Nema Vojske Republike Srpske, ovo nije 1991. godina

Vijesti 07. dec 202114:02 > 14:041 komentar
Izvor: N1

Ekskluzivni gost N1 televizije bio je Gabriel Escobar, specijalni izaslanik državnog sekretara SAD-a za Zapadni Balkan. Među brojnim pitanjima za njega našla su se i ona o vojsci Republike Srpske, koju sve češće spominje Milorad Dodik, ali i ona o aktuelnoj retorici Zorana Milanovića, predsjednika Republike Hrvatske.

Između ostalog, odgovorio je i na pitanje šta ukoliko se jednog dana građani BiH probude a na entitetskoj liniji budu vojnici Republike Srpske?

“To se neće desiti. Rekao sam to jednom i ponovit ću: Neće biti rata u BiH. Ovo nije 1991. godina”, naglasio je Escobar.

Na opasku novinara N1 da nije riječ o ratu, već o Vojsci Republike Srpske, Escobar naglašava da nje nema i da nikoga ne zanima ta vrska eskalacije.

“Prije svega, nema Vojske Republike Srpske. Drugo, imamo mandat za očuvanje mira od Vijeća sigurnosti UN-a. Nikoga ne zanima ta vrsta eskalacije. Ni Srbiju, ni Hrvatsku, ni Rusiju, nikoga. Ono što trebamo uraditi, ako gledamo oružane snage, je kako kreirati sposobne oružane snage da ispune potrebe svih. Uz to bi, uz sve razlike, između svih nivoa vlasti trebalo osigurati da država funkcioniše”, zaključio je specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan.

O Zoranu Milanoviću

Gabriel Escobar je govorio i o potezima predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Upitan o tome šta misli o potezima predsjednika Milanovića, za kojeg će neki reći da se on sprda sa genocidom, Escobar odgovara da će hrvatske institucije raditi na dobrosusjedskim odnosima.

“Nisam se nikad s njim susreo. Imamo veoma dobro partnerstvo sa Hrvatskom. To je partnerstvo sa institucijama, narodom, ne sa pojedincima. Moji razgovori s Hrvatskom su veoma dobri i dobijam od njih opredjeljenje da će raditi na dobrosusjedskim odnosima”, odgovara naš sagovornik.

No, upitali smo, ko je to Hrvatska, na što Escobar odgovara da su to “institucije”.

Upitan o tome da li misli i na institucije poput predsjednika, navodi da on ne pravi odluke o svemu.

“Predsjednik ne pravi odluke o svemu. Oni su dio šireg okvira u EU i unutar njega moraju biti dobri susjedi. U okviru NATO-a dobro doprinose i to je Hrvatska s kojom trebamo sarađivati”, zakljkučio je Gabriel Escobar.

Ekskluzivni intervju sa Gabrielom Escobarom gledajte večeras od 20 sati na N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPadona 

 

Komentari

Vaš komentar