EU o kriminalizovanju klevete: NSRS je uradila korak unatrag

Vijesti 23. mar 202321:27 0 komentara
AFP

Europska unija izrazila je žaljenje što je Narodna skupština Republike Srpske danas glasovala za amandmane na kazneni zakon Republike Srpske kojim se, kako navode, ponovno uvode kaznene sankcije za klevetu. Te zakonodavne promjene nametnule bi, smatraju, nepotrebna i nerazmjerna ograničenja neovisnim medijima i civilnom društvu.

“Europsko vijeće Bosni i Hercegovini dodijelilo je status kandidatkinje u prosincu 2022.Status kandidata ima velika očekivanja. U svojoj preporuci za dodjelu statusa kandidata Komisija je utvrdila korake koje Bosna i Hercegovina treba riješiti. Jedan od njih bio je jačanje slobode izražavanja i slobode medija. Današnja odluka jasan je korak u krivom smjeru i ima zastrašujući učinak na slobodu medija u Republici Srpskoj. Također se dovodi u pitanje strateška predanost vladajućih stranaka u Republici Srpskoj prijamu Bosne i Hercegovine u Europsku uniju. Ako se zakon konačno usvoji, to će ozbiljno utjecati na civilno društvo (ključni prioritet 11) i slobodu izražavanja i medija (ključni prioritet 12) u Republici Srpskoj. To će značiti žalostan i neosporiv veliki korak unatrag u zaštiti temeljnih prava”, poručuju.

EU poziva entitet Republike Srpske da povuče amandmane i osigura potpunu zaštitu slobode izražavanja i medija.

“Ispunjavanje ključnih prioriteta utvrđenih u mišljenju Komisije preduvjet je da Bosna i Hercegovina otvori pregovore o pristupanju EU-u. EU očekuje od svih vlasti da konstruktivno rade na rješavanju 14 ključnih prioriteta, u korist svih građana Bosne i Hercegovine”, navode iz Europske unije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!