“Evropski zakon daleko od evropskih standarda”

Vijesti 30. jan 202419:42 0 komentara

Potrebe ima za unaprijeđenjem zakona iz oblasti pravosuđa s obzirom na zabrinjavajuće podatke o stepenu korupcije u BiH. Evropski zvaničnici bili su jasni, do marta traže konkretne korake. Pokušaj da se približi zahtjevima Evropske unije bio je i danas na sjednici Predstavničkog doma državnog parlamenta. Jesu li danas donesene odluke suštinske ili pak samo tehničke prirode?

Izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u koji su usvojene po hitnoj proceduri faktički je ponovo produženo vrijeme za uspostavu Odjela za integritet Visokog sudskog i tužilačkog vijeća koje će se baviti provjerom imovine nosilaca pravosudnih funkcija. Novi rok je 23. mart, 45 dana dodatno vrijeme za podzakonse akte. No već sada je izvjesno da bi i ovaj rok mogao biti probijen, a to onda znači da bi resorni ministar već u martu mogao tražiti nove izmjene zakona.

I u ovim izmjenama navedeno je da će novi, svobuhvatan zakon o VSTV-u po standardima EU biti usvojen za godinu dana što su u opoziciji označili pravnim bučkurišom koji se naziva evropskim zakonom, a zapravo je tek naznaka istog.

Izmjene Zakona o državnoj službi vraćene su na usaglašavanje, nije bilo entitetske većine. Iz SNSD-a su kazali kako je zakon selektivan, uz ostalo da bi se pomoćnici ministara morali birati na mandatni period, što sada nije slučaj. Za zastupnike opozicionih partija bile su sporne izmjene po kojima savjetnici ministara, članova Predsjedništva BiH, izabranih zvaničnika u institucijama mogu biti penzioneri, dok je na snazi ostala i odredba po kojoj na ove pozicije mogu biti izabrane osobe bez univerzitetske diplome i državljanstava BiH.

Ministar Davor Bunoza kazao je kako je sve urađeno u suradnji sa stručnjacima Evropske unije pa i uspostava registra zaposlenih u instistucijama. O spornim odredbama koje se odnose na savjetnike podsjetio je da su na snazi od 2005. godine, ali i da ima mjesta za doradu.

Još jedna privilegija, kako je to ocijenila opozicija, rezervisana je za direktora i zamjenika direktora, te članove Vijeća BHANSA-e, agencije za pružanje usluga u zračnom prometu. Po novom zakonu koji se danas na dnevnom redu našao u hitnoj proceduri, navednim funkcionerima bilo bi omogućeno neograničeno obnavljanje mandata, umjesto dosadašnja dva. Cijela priča dovedena je i u kontekst sa aktuelnim direktorom Davorinom Primorcem kojem ove godine ističe mandat i njegovim rodbinskim vezama sa Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a, čiji je zet.

U konačnici oborena je hitna procedura, zakon ide u skraćeni postupak. Resorni ministar Edin Forto na sjednici se nije dugo zadržao, što mu je također zamjereno. Navode opozicije nazvao je politikanstvom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!