Figurice ratnih fotoreportera kao omaž toj hrabroj profesiji 

Vijesti 31. dec 202212:27 0 komentara
Facebook/War Toys

Skoro svako se susreo sa dječijim figuricama vojnika koji stoje u raznim pozama, spremni za dječije pohode i osvajanja, ali nikada do sada setovi vojnika nisu sadržavali svoje vjerne pratioce, ratne fotoreportere. 

War Toys, nevladina organizacija sa sjedištem u Kaliforniji, SAD-u želi da promijeni dječije shvatanje rata, a odraslima da ukaže na važnost jedne profesije u ovjekovječenju posljedica rata koje bi ostale neopažene bez njih.

Kako kažu, proveli su godine napornog rada kako bi razvili vlastiti program igračaka i sada je došlo vrijeme da predstave prvi prototip figurice urađene dijelom po modelu Veronique de Viguerie, koji je visok svega 5 centimetara.

Brian McCarty je snimio figuru nje u Irpinu u Ukrajini, gdje je popularna Véro rizikovala svoj život na početku rata kako bi prikazala ruski napad i okupaciju područja oko Kijeva.

“Zahvaljujući njoj i njenim kolegama, borbe, zvjerstva i teške posljedice rata na ukrajinske civile su uredno dokumentovane za cijeli svijet,” navode iz ove NGO.

U svom saopštenju navode da s ponosom odaju počast krucijalnoj ulozi koju su fotoreporteri igrali na linijama fronta već duže od 150 godina, dajući pritom milionima djece više opcija od standardnih “mi protiv njih” kada se igraju s popularnim figuricama.

“Naša prva figura koju smo predstavili prošle godine, spoj je nekoliko fotoreportera i prvobitno je inspirisana Chrisom Hondrosom, koji je tragično poginuo dok je radio u Libiji 2011. Program se proširio na još sedam figura, napravljenih po modelu jednako poznatih fotoreportera: Dickey Chapelle , David Gilkey, Ron Haviv, Byron Smith, Nicole Tung, Veronique de Viguerie i Asmaa Waguih,” navode iz War Toysa.

Ističu kako su radili sa fotoreporterima kako bi osigurali da detalji na figuricama budu što precizniji.

“Fotografija Veronique u Mosulu, koju je uslikao Tommy Trenchard, poslužila je kao inspiracija za pozu njene figurice. Kipar Anissa Tchoub prenijela je svaki detalj, uključujući i njen prstenje i tip kamere i opremu koju koristi na terenu,” rekli su u objavi na Facebooku.

Cilj kampanje ove nevladine organizacije je skupiti donacije i narudžbe kako bi figurice fotoreportera sa vojnicima prodali u što većem broju i poslali igračke širom svjeta, dajući djeci priliku da nauče da je u ratu nešto više od velikih eksplozija i vojnika koji se bore jedni protiv drugih!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!