Finska potvrdila, pružit će podršku BiH za dodjelu kandidatskog statusa

Vijesti 12. dec 202217:07 0 komentara
Pixabay

Finska je spremna podržati prijedlog za dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, pod uslovom da to podrazumjeva napredak zemlje u implementaciji reformi koje je definisala Evropska komisija, navedeno je u saopćenju vlade Finske.

Vijeće za opšte poslove (GAC) sastat će se u Briselu u utorak, 13. Decembra, a Finsku će predstavljati Ministrica za evropske poslove Tytti Tuppurainen. Očekuje se da će Vijeće usvojiti zaključke o godišnjem paketu proširenja Komisije, kako je navedeno na stranici vlade Finske.

Politika proširenja mora nastaviti da se zasniva na rigoroznim, ali pravednim uslovljavanjem i ispunjavanju svih kriterijuma za članstvo. Partneri se moraju posvetiti vrijednostima EU i uskladiti se sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Unije. Na dnevnom redu bi mogao biti i prijedlog Komisije da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata za članstvo u EU. Finska može podržati prijedlog za dodjelu statusa kandidata Bosni i Hercegovini, pod uslovom da je povezan s potrebom napretka u ključnim reformama koje je predložila Komisija”, navedeno je u saoćenju.

Također je navedeno da će Vijeće raspravljati o nacrtu zaključaka za sastanak Evropskog vijeća 15. decembra gdje će se raspravljati o “Ukrajini i Rusiji, ekonomskim i energetskim pitanjima, sigurnosti i odbrani i južnom susjedstvu”.

“Finska smatra da je važno da EU nastavi sa svojim snažnim, efikasnim i ujedinjenim odgovorom na ruske vojne napade u Ukrajini. Finska također podržava prijedlog Komisije da se Ukrajini dodijeli 18 milijardi eura makrofinansijske pomoći 2023. Finska smatra važnim brzo rješavanje problema s energetskim tržištem na nivou EU i otvorena je za istraživanje različitih opcija za smanjenje cijena energije i ublažavanje neizvjesnosti i rizika na tržištu”, navedeno je.

U Vijeću za opšte poslove, države članice EU prvenstveno predstavljaju njihovi ministri za evropske poslove. Zadaci ovog vijeća uključuju pripreme za sastanke Evropskog vijeća.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!