Fond zdravstvenog osiguranja RS na meti hakera: Zdravstveni informacioni sistem nije u funkciji, obavijest za pacijente

Vijesti 02. jan 202412:40 > 19:15 0 komentara
Shutterstock

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske bio je meta hakerskog napada. Integrisani zdravstveni informacioni sistem nije u funkciji. Iz MUP-a RS kazali su za N1 kako Policijska uprava Banjaluka i Jedinica za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije MUP-a RS rade na ovom slučaju.

Prijavu su zaprimili 31. decembra 2023. godine, a uviđajem je utvrđeno da se radi o „ransomware“ napadu.

“O događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Banjaluka koja se izjasnila da se o krivičnom djelu „Izrada i unošenje kompjuterskih virusa“, čl. 409. stav 1 u sticaju sa KD „Iznuda“ čl. 232. stav 1 KZ RS.  Policijski službenici Jedinice za visokotehnološki kriminalitet preduzimaju dalje mjere i radnje u okviru ove istrage, te će sa u vezi sa istim obratiti i Europolu za razmjenu operativnih informacija i iskustava”, naveli su iz MUP-a RS za N1.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS poručili su da građanima nije i neće biti uskraćena zdravstvena zaštita, uprkos visokosofisticiranog hakerskog napada na Integrisani zdravstveni informacioni sistem, koji trenutno zbog toga nije u funkciji.

“Jutros je menadžment Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske održao sastanak na kome je, između ostalog, konstatovano da osiguranici Fonda ne smiju da trpe zbog napada na IZIS, te su i zdravstvene ustanove obaviještene da pacijente ne smiju da vraćaju i da im se mora pružati potrebna zdravstvena usluga. Podsjećamo, uoči Nove godine, Fond zdravstvenog osiguranja, odnosno Integrisani zdravstveni informacioni sistem je bio meta visokosofisticiranog hakerskog napada, prilikom kojeg su korištene taktike uobičajene među naprednim hakerskim grupama. Imajući u vidu kompleksnost ovog informacionog sistema, biće potrebno određeno vrijeme da sistem normalno i u punom kapacitetu profunkcioniše. Svi timovi zaduženi za IZIS su danonoćno angažovani i rade na tome. U međuvremenu, kao što smo već naveli, zdravstvene ustanove mogu da pružaju zdravstvenu zaštitu pacijentima koristeći papirne forme u radu, u skladu sa ranijim instrukcijama koje su dobijale od Fonda”, poručili su iz Fonda.

Više u prilogu Žane Kezunović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!